El trilingüisme entra a les aules balears enmig d’una gran polèmica

El Govern de Bauzá (PP) imposa un model educatiu amb més hores d'anglès i castellà en detriment del català
Balears
Balears

El Govern de José Ramón Bauzá (PP) finalment ha aconseguit portar a les Illes el mateix model educatiu que ja apliquen d’altres comunitats governades pel PP i amb llengua pròpia com són el País Valencià i Galícia. A partir d’ara, els centres hauran d’impartir més hores d’anglès i castellà en detriment del català.

 

El Decret de tractament integrat de llengües (TIL) entra avui a les aules balears per acabar amb la immersió lingüística i imposar el trilingüisme. Fins ara, els centres que ho volien, podien adoptar la immersió com a mètode pedagògic i gràcies al Decret de mínims (1997) quedava garantit que com a mínim un 50% de l’ensenyament s’impartiria en català.

 

Des d’avui 36.000 alumnes de 1r curs de segon cicle d’Infantil, 1r, 3è i 5è de Primària i 1r d’ESO hauran de cursar les assignatures segons la distribució lingüística que estableix el TIL. El decret marca que a Infantil els pares seran els qui triaran la llengua d’ensenyament primerenc. A Primària, de les 25 hores setmanals, cinc hauran de ser com a mínim en català, cinc en castellà i cinc en anglès. Això significa, a la pràctica, que es deixa un marge limitat als centres per triar quines assignatures s’imparteixen en cada llengua. A Secundària, s’obliga a fer com a mínim en cadascuna de les llengües oficials Matemàtiques, Ciències de la Natura o Ciències Socials.

 

La intenció del Govern és que el procés d’implantació acabi el curs 2017-18 i que pugui arribar als 160.000 alumnes matriculats als estudis d’Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i als Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI).


Un Decret imposat

El Decret de llengües arriba a les aules imposat pel Govern Bauzá. El Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) va suspendre la setmana passada l’aplicació del TIL però el Govern va reaccionar ràpidament aprovant una nova versió del Decret on no apareix el calendari d’aplicació que el TSJIB havia suspès cautelarment.

 

Durant el procés de redacció i tramitació del Decret, la Conselleria d’Educació no ha escoltat cap de les aportacions del sector i ha aprovat un redactat a la seva mida per tal d’acabar amb la possibilitat de què els centres facin immersió lingüística en llengua pròpia.

(Visited 33 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari