Proposta de cogestió de Tv3

Treballadors de la CCMA presenten un pla per participar en la gestió dels mitjans públics
Tv3
Tv3

El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha acollit la taula rodona “Cap a un model de governança de les empreses públiques basat en la coresponsabilitat i la participació dels treballadors”, durant la qual es va presentar públicament la proposta dels treballadors de TV3 per cogestionar l’empresa.

A la taula rodona hi van intervenir els secretaris generals dels sindicats CCOO i UGT, Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez, que van coincidir a dir que la proposta pot ser una bona eina per fer recular els esquemes neoliberals que s’estan aplicant arreu i que pretenen superar la crisi només a base de reduir els costos laborals. Àlvarez va afirmar que la cogestió implica sacrificis però també compensacions, la més important de les quals és el reforçament del bé comú, que en el cas de TV3 és el servei públic que ofereix, i va insistir que cal garantir la TV3 de sempre i aturar el procés d’especulació i de privatització que està patint. Gallego, per la seva banda, va dir que cal reforçar la transparència i la participació dels treballadors en la gestió, i que aquestes són les premisses de la proposta, i va assegurar que la cogestió s’hauria d’aplicar a molts llocs, també a l’empresa privada, i que la responsabilitat social corporativa de les empreses l’hauria d’assumir.

El director de l’Institut de Governança i Direcció Pública d’ESADE, Albert Serra, va aportar la visió acadèmica, afirmant que en l’actualitat el sistema institucional català pateix una feblesa molt gran, i que una peça clau d’aquesta feblesa són els models de governança, que no funcionen bé. Serra va assegurar que la governança pública només funciona correctament i aporta valor públic quan hi ha un equilibri entre els tres factors bàsics: la legitimitat i la confiança en els polítics que la lideren, la competència professional dels treballadors que la porten a terme i l’eficiència en la gestió que la fa assumible econòmicament, i que quan algun d’aquests tres àmbits s’imposa sobre els altres, el sistema s’espatlla. Va afirmar que cal que els treballadors participin en la gestió, perquè són els que tècnicament saben com fer-ho, i que fent-ho assumeixen la seva part de responsabilitat, que no s’ha de confondre amb l’exercici d’un dret corporatiu.

Els membres de la Comissió de Cogestió dels treballadors de TV3, Jordi Vilardell i Josep Maria Camps, van explicar que la proposta de cogestió de TV3 i la CCMA es va aprovar per amplíssima majoria en una assemblea dels treballadors a l’abril, i que des d’aleshores ha rebut el suport d’entitats socials i acadèmiques i s’ha presentat als grups parlamentaris. Aquest procés inicial va culminar dijous 25 de juliol en una reunió al Parlament de Catalunya en què els representants de tots els grups parlamentaris van acceptar, per unanimitat, la proposta dels treballadors de TV3 de crear un marc estable de diàleg sobre cogestió per a TV3 i la CCMA. Amb aquest objectiu, al setembre es farà una primera jornada de treball amb la participació de grups parlamentaris, treballadors de la CCMA, especialistes en governança empresarial i en comunicació i entitats significatives de la societat catalana. S’intentarà acabar aquest treball durant el 2013.

La proposta de cogestió de TV3 i la CCMA s’adreça al Parlament de Catalunya i a la societat catalana en general, com a propietària de l’empresa. Aquesta proposta esbossa un nou model de gestió dels mitjans públics catalans que inclogui representants dels treballadors en el Consell de Govern de la CCMA i nous mecanismes de millora contínua i d’autoanàlisi amb participació dels treballadors, participació extensible també de cara a l’elaboració i la implantació de l’estratègia empresarial. Una estratègia que, durant els 30 anys de TV3, no s’ha elaborat mai de manera clara i transparent, i quan s’ha intentat s’ha encarregat a empreses externes, sense experiència ni coneixement expert en mitjans de comunicació públics. Els membres de la Comissió de Cogestió rebutgen un simple repartiment de quotes de poder intern o la participació dels treballadors en estructures sense capacitat real d’intervenció.

(Visited 46 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari