Malestar parlamentari pel pacte excloent CiU – ERC

La CUP proposa modificar el reglament per poder estudiar amb deteniment les propostes dels grups
Minut de silenci al Parlament per les víctimes de Santiago
Minut de silenci al Parlament per les víctimes de Santiago

La majoria dels grups de l’oposició han mostrat aquest dijous posterior al Ple sobre Joventut, dia d’acords i votacions de les propostes, es seu descontent pel que consideren una “descortesia parlamentària”, doncs CiU i ERC han traslladat el pacte de govern a aquesta matèria i alguns grups s’han sentit exclosos.

De fet, tant el grup dels socialistes com ICV-EUiA han fet palès el seu malestar abstenint-se o rebutjant les propostes convergents i republicanes. El diputat socialista, Ferran Pedret, ha mostrat la seva decepció pel què ha considerat una “ocasió perduda” per dur a terme polítiques transversals, amb consens parlamentari, en matèria de joventut.

Més crítica ha estat la diputada de Ciutadans, Inés Arrimadas, en considerar que les paraules “potenciar, procurar, impulsar” que contenen la majoria de propostes aprovades per convergents i republicans contenen poc significat i no aporten cap novetat. I perquè “se suposa que ja formen part de la tasca diària del Govern” a l’hora de treballar per evitar el fracàs escolar i facilitar la incorporació dels joves al mercat laboral.

La CUP ha anunciat que a l’agost entrarà al registre de la Cambra una proposta de reforma del reglament perquè consideren que, “més enllà de la voluntat política per aprovar-les”, és “pràcticament impossible” llegir-se el gruix de propostes presentades per tots els grups en menys de 24 hores. Des que es va acabar el termini per presentar-les fins a la seva aprovació no ha passat ni un dia.No haver tingut temps, tot just temps per llegar-les i saber si es repeteixen o no.

El diputat cupaire, Quim Arrufat, ha considerat que els resultats de les transaccions entre CiU i ERC estan “molt per sota de les expectatives que podia generar un ple de joventut” i que s’haurien “d’haver tingut en compte la resta de forces”.

Entre els principals acords del Ple, destaca que es doni “compliment a la Recomanació del Consell de la Unió Europea als Estats Membres i, reforçar, amb independència dels recursos que arribin des d’Europa, un model català de Garantia Juvenil”, que el Govern calcula en 300 milions d’euros.

“Endegar programes adreçats a nois i noies entre 16 i 24 anys que no s’han graduat en la secundària obligatòria i que necessiten un acompanyament específic per afavorir la seva transició en el món del treball i la vida adulta”.

I “Signar acords amb universitats i fomentar en el marc dels centres de Formació Professional que els i les joves pugin fer practiques becades a la Generalitat o a les empreses i entitats vinculades, així com a l’empresa privada i PIMES sense que això vagi en detriment del personal públic de l’administració ni de les plantilles d’aquestes empreses”.

(Visited 27 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari