Empitjoren les condicions laborals

Més de cent mil catalans poden perdre el seu conveni col·lectiu a partir d'aquest dilluns per la darrera reforma laboral

camions transport
camions transport

La reforma laboral que va aprovar el Partit Popular al juliol de 2012 eliminava la pròrroga indefinida del conveni col·lectiu anterior fins que se signés un de nou, mesura coneguda com ultractivitat. Des que es va signar la nova llei, aquest dilluns fa un any, passats 12 mesos de l’expiració de l’anterior conveni, si no hi ha acord entre els sindicats i la patronal es va establir l’eliminació del marc laboral propi i l’assimilació del d’àmbit superior. En cas que no ho hi hagués, s’utilitzaria l’Estatut dels treballadors.

 

Aquest dilluns es compleix un any de l’entrada en vigor de la reforma laboral i per tant els convenis col·lectius pendents de renovar llavors que encara no s’han actualitzat poden derogar-se. Aquesta mesura afectaria a un milió i mig de treballadors espanyols.

 

Catalunya no és una excepció
A Catalunya hi ha gairebé 30 convenis que podrien derogar-se perquè estan bloquejats i que afecten a més de 100.000 treballadors. El passat 25 de juny, els principals sindicats i la patronal van signar juntament amb el Govern de la Generalitat un acord pel qual acudirien a la Generalitat perquè intervingués en les negociacions bloquejades. Com a última instància es va establir l’arbitratge del Tribunal Laboral de Catalunya.

Entre els sectors afectats pel bloqueig de les negociacions per aconseguir un nou conveni col·lectiu destaquen la xarxa concertada d’hospitals, en la qual la patronal ha instat als centres a negociar independentment amb els seus treballadors, el transport de mercaderies o el sector dels gelats, que va protagonitzar una vaga divendres passat per intentar desbloquejar les negociacions i asseure a la patronal a negociar.

(Visited 21 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari