El preu de l’habitatge baixa i ho seguirà fent

A finals de 2007 es va arribar al màxim històric del preu de l'habitatge nou, que des de llavors ha sofert una baixada que ha assolit el 36% a Catalunya en el primer semestre d'aquest any i que, segons Juan Fernández Aceytuno, Director General de la Societat de Taxació, hauria de seguir baixant.
Sense títol
Sense títol

Fernández Aceytuno considera que el nivell òptim del preu de l’habitatge correspon a l’any 2000, la qual cosa suposaria arribar a un descens de fins al 50% respecte al 2007. D’aquesta manera, el mercat aconseguiria preus “equilibrats i raonables, en comparació del mercat internacional, la qual cosa fomentaria el moviment de l’economia”. En aquest sentit, la caiguda del preu de l’habitatge se situarà en percentatges similars als de la borsa.

 

A Catalunya, el preu de l’habitatge ha baixat un 8% en el darrer any. Les zones de costa reflecteixen un major descens que les d’interior, malgrat la qual cosa, Barcelonacontinua sent la segona capital de província amb el metre quadrat més car de tot l’Estat, només per darrere de Sant Sebastià.

 

El nivell de construcció d’habitatge ha descendit un 95% respecte als anys anteriors a l’inici de la crisi i els preus, que al principi es van resistir a baixar, ho estan fent en aquests moments. Així, des de la Societat de Taxació consideren que els indicis assenyalen al fet que el preu de l’habitatge nou seguirà baixant i que el mercat de lloguer tindrà un major pes que l’actual, doncs Espanya és el país amb un major percentatge de domicilis en propietat, superior al 80%, quan a la resta d’Europa la xifra se situa en el 65%.

 

El director general de la Societat de Taxació ha criticat que a Espanya, quan una família s’hipoteca “sembla que sigui motiu de celebració”, quan es tracta de la “compra més important d’una família i s’ha de demanar assessorament” extern al banc. A més, Fernández Aceytuno ha avisat de la necessitat de fixar clàusules sostre en les hipoteques, de manera que quan la situació econòmica millori, els tipus d’interès no pugin fins a xifres que impedeixin el pagament de la mensualitat.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides