El Parlament es constitueix aquest dilluns sense un candidat clar per presidir la cambra

El PSC és el grup amb més diputats, però l'independentisme treballa per aconseguir una Mesa "antirepressiva"

La façana del Parlament de Catalunya (ACN)

El Parlament de Catalunya es constitueix aquest dilluns sense un candidat clar a presidir la Mesa ni una majoria explícita per elegir-lo. Tot i que el PSC va guanyar les eleccions del 12 de maig i és el grup amb més diputats, 42, l’independentisme, que en suma 59, ha mogut fitxa els darrers dies per intentar barrar-los el pas de la presidència del Parlament i imposar-hi una Mesa “antirepressiva” amb la qual confien convèncer els comuns, que aposten per una majoria d’esquerres. El ple de constitució començarà a les 16.00 hores i servirà per escollir el president de la cambra, els dos vicepresidents i els quatre secretaris de la Mesa. El president del Parlament és qui, posteriorment, proposarà un candidat a president de la Generalitat.

El ple de la cambra catalana està format per 135 diputats sorgits dels comicis del passat 12-M: 42 del PSC, 35 de Junts, 20 d’ERC, 15 del PP, 11 de Vox, 6 de Comuns, 4 de la CUP i 2 d’Aliança Catalana. Amb aquestes xifres, les formacions intentaran configurar aliances i majories per ocupar algun dels llocs de la Mesa. Vox ja ha avançat que només donarà suport al seu propi candidat, tot i que no n’ha especificat el nom. També ha sonat el fins ara secretari Ferran Pedret, del PSC, com a aspirant a president, tot i que oficialment els socialistes encara no han anunciat qui proposaran.

L’independentisme tampoc no ha revelat encara cap nom, amb la incògnita de si donarà suport en bloc a un candidat de Junts o d’ERC, amb l’objectiu d’atraure els comuns a l’equació. De fet, la formació liderada per Jéssica Albiach s’ha obert a facilitar una presidència republicana del Parlament si ha de contribuir a un acord d’esquerres –que inclouria d’alguna manera o altra el PSC–. Des de la CUP, però, han insistit aquest cap de setmana als comuns que cal impedir una Mesa en mans dels socialistes i treballar per “un organisme de caràcter democràtic, independentista i sobiranista, on es pugui debatre tot i que també permeti avançar i garantir drets socials”, ha dit la seva cap de llista, Laia Estrada.

En l’elecció del president del Parlament, surt elegit el diputat que obté el suport de la majoria absoluta de la cambra, és a dir, de 68 diputats. Si cap d’ells no assoleix aquesta majoria, es fa una segona volta amb els dos que han obtingut més vots i és escollit president el que n’obté més en aquesta segona elecció. Els vicepresidents i els secretaris s’escullen, per ordre correlatiu, amb els diputats que tenen més suport en cadascuna de les votacions. La votació és secreta i en urna.

L’elecció del nou president del Parlament podria quedar en mans del PPC, que amb 15 diputats podria decantar la balança en cas que hi hagi un candidat del PSC i un d’independentista i que els comuns no siguin determinants. Tampoc està clar quin paper podria jugar-hi Aliança Catalana, la formació independentista d’ultradreta que s’estrena a la cambra catalana amb dos escons. Abans, però, es constituirà una Mesa d’Edat presidida pel diputat de més edat i els dos més joves i es llegirà el nom de tots els diputats electes sorgit dels comicis.

(Visited 47 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari