L’Audiència de Barcelona descarta recusar l’instructor del cas Volhov perquè no hi veu “interès directe o indirecte”

Els magistrats admeten que l'entrevista de Joaquín Aguirre a la televisió alemanya potser no era necessària, però conclouen que no afecta la causa

Josep Lluís Alay
Josep Lluís Alay

L’Audiència de Barcelona ha desestimat les tres peticions de recusació contra el magistrat instructor del cas Volhov, el titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, que investiga els suposats vincles entre Rússia i l’independentisme català. Segons el tribunal, no s’ha demostrat objectivament un “interès directe o indirecte” del jutge en el cas, i és per això que conclou que no se’l pot apartar de la causa.

La defensa de Josep Lluís Alay, cap de l’oficina de Carles Puigdemont, va demanar la recusació d’Aguirre arran d’una entrevista a la televisió alemanya ARD.  L’escrit presentat per la defensa d’Alay al·legava com a motiu una “pèrdua absoluta d’imparcialitat” del magistrat durant l’entrevista, en la qual parlava de la causa oberta que investiga. L’advocat Gonzalo Boye hi destacava que en les afirmacions d’Aguirre no hi havia “gens ni mica d’imparcialitat ni pudor” ni una tesi investigadora sinó “persecutòria”. Per tot plegat, sol·licitava que s’apartés l’instructor de la investigació.

De fet, segons recull l’ACN, l’advocat es mostrava convençut que tard o d’hora es demostrarà que l’entrevista “ni tan sols va ser casual ni un acte d’irresponsabilitat” sinó “una cosa bastant més seriosa” i demanava que s’emetés una ordre europea d’investigació per accedir als originals de l’entrevista.

D’altra banda, en la petició de recusació, la defensa d’Alay també es referia a altres mostres de “manca absoluta d’imparcialitat” i citava les manifestacions fetes pel magistrat recusat en l’interrogatori a un altre investigat, Víctor Terradellas, el maig del 2022, durant el qual va afirmar que “Puigdemont es va cagar a les calces” i va titllar l’expresident de “dèbil i covard”, entre altres expressions.

L’Audiència ha reconegut que els comentaris són “certament inoportuns, impertinents i innecessaris”, però que tampoc demostren interès directe o indirecte del magistrat en el procediment, i que Aguirre va complir el protocol de comunicació dels jutges i no va oferir informació confidencial del cas, afegeix la mateixa informació.

(Visited 38 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari