La teoria del ‘suïcidi’ guanya pes com a causa de la destitució de Xavi

Des del seu propi entorn s'ha filtrat que Lewandowski, Joao Félix, Vítor Roque i Marcos Alonso figuraven en una llista de baixes contra els interessos de Pini Zahavi, Jorge Mendes i André Cury que Laporta no estava disposat a acceptar

Deco, Laporta i Xavi - Foto: FC Barcelona

Amb el pas dels dies, es van coneixent més detalls sobre els motius, uns de major importància i altres de menys transcendents, que van empènyer Joan Laporta a fer un gir de 180 graus quant al futur de Xavi en el marc d’una relació surrealista, còmica i delirant entre banqueta, direcció tècnica i presidència, que ha marcat els últims mesos d’aquesta temporada finalment tan pobra en resultats i en joc. No és casualitat que, al cap de poques hores de consumar-se la ‘decapitació’ del tècnic, des d’un mitjà com 3cat s’hagi detonat una altra bomba d’efecte retardat filtrant la llista de baixes que Xavi havia proposat ineluctablement per a reestructurar la plantilla de la pròxima temporada i que aquests noms havien provocat en bona part la reacció furibunda del president en contra de la seva continuïtat.

Els noms de Robert Lewandowski, Joao Félix, Oriol Romeu, Marcos Alonso i Vítor Roque eren els jugadors que per a Xavi havien de sortir aquest estiu per a fer-hi espai a altres fitxatges o relleus de la casa.

Per a Laporta i Deco, no obstant això, concedir-li a Xavi el marge de maniobra per a recompondre el vestuari, era del tot impossible per diferents raons, la principal perquè fer-los fora hauria estat un míssil a la línia de flotació d’aquesta estructura de gestió en la qual, amb diferència, els amics/agents adjunts a la presidència formen un tot inseparable. Si Xavi sabia que en confeccionar aquests ajustos es condemnava a la destitució és una cosa que ara com ara no ha transcendit amb més detall, encara que tot indica que en el transcurs del sopar del sushi a Xavi se li va donar llum verda per a fer servir el bisturí com volgués i que al cap d’uns dies, a l’hora de posar-se a treballar de veritat en aquesta operació ‘neteja’, el que es va trobar va ser la rotunda negativa de Deco i de Laporta a seguir per aquest camí. Per contra, li van fer saber de l’exigència de traspassar a altres peces ‘intocables’ per a Xavi, tot perquè els agents ‘titulars’ de l’entorn del president s’asseguressin no quedar-se sense la seva paga extra d’estiu i molt menys poguessin perdre la part de la seva comissió pel pagament de la fitxa anual.

Especialment controvertit és el cas de Lewandowski, que cobrarà més que ningú en la temporada 2024-25 a causa del seu contracte creixent, tot coincidint amb el seu 36 aniversari a l’agost i amb una clàusula que estableix la possibilitat de guanyar-se un any més de contracte (2025-26) si disputa un determinat nombre de partits. Amb l’arribada del nou entrenador, Hansi Flick, es dona per fet que Lewandowski serà el futbolista clau del seu projecte, per talent i experiència, i que, per descomptat, complirà de sobres aquesta quota de titularitats per a retirar-se en el Barça més que confortablement, després de jugar quatre temporades de blaugrana.

Tampoc és cap coincidència que des de fa un any el representant de Hansi Flick sigui Pini Zahavi, el mateix que va tancar heroicament el traspàs de Lewandowski al Spotify des del Bayern Munic per 50 milions i quasi 10 milions en comissions l’estiu de 2022. Portant a Hansi Flick com a entrenador és clar que Laporta i Pini Zahavi s’asseguren diversos dels seus objectius i desitjos comuns.

Xavi, no se sap si de manera conscient o suïcida, havia de saber que prescindir de Lewandowski anava a costar-li el càrrec, tant com afegir a la llista negra el nom de Joao Félix, paradigma de la intermitència, la dosificació del talent i d’una irritant absència de compromís, tot plegat embolicat en un talent tant extraordinari com egoista i mancat de continuïtat. Res que, en qualsevol cas, pugui pesar en el seu futur més que l’acerada amistat de Laporta i de Jorge Mendes i l’acord de tots dos de tutelar-lo a ell i a Joao Cancelo, també inseparable del seu destí blaugrana per més que Xavi visualitzés un futur sense el davanter portuguès degotant un futbol de tanta qualitat puntual com escassa.

Llevat que Laporta volgués guanyar temps per a aconseguir els diners que necessita per a arreglar ni que sigui a mitges la precària situació econòmica i, entre altres necessitats, fitxar un altre entrenador, no s’explica aquesta renovació del 24 d’abril si llavors Xavi ja tenia clar que també Marcos Alonso i Vítor Roque no figuraven en els seus plans. El primer aterratge de Marcos Alonso, també a l’estiu de 2022, i la seva posterior renovació van acabar amb una intervenció del Compliance de la junta, Sergi Atienza, sortint al pas de les informacions que relacionaven les comissions de totes dues operacions amb el fill de Joan Laporta, Guim Laporta. Des del club es va desmentir la seva intervenció directa, però no que fos soci d’una empresa de representació que sí que va participar en la gestió d’un fitxatge que en cap cas va arribar lliure del Chelsea. Si Marcos Alonso acaba renovant una temporada més serà un altre atreviment per part de Laporta que no anava a permetre, tampoc, que Xavi li posés la creu a Vítor Roque, al qual necessita inscriure com sigui l’1 de juliol perquè, a través del Atletico Paranaense comencin a fluir els més de 60 milions que costarà la seva arribada al Barça d’una manera o un altre.

Cal recordar que, fa un parell d’anys, quan Deco només exercia de representant, ja va proposar el seu fitxatge, finalment descartat per Mateu Alemany i Jordi Cruyff, i que ara ha entrat com un coet patrocinat per un altre convidat al festival anual de les comissions de Laporta, Andrè Cury.

Amb el seu pla de reestructuració de la plantilla, Xavi s’hi havia ficat en la gola del llop, sabia que seria devorat per les goles d’aquest laportisme en el qual agents FIFA com Pini Zahavi i Jorge Mendes, omnipresents, no són actors ocasionals en els plans d’un president que, a diferència del que dicta la raó i la més elemental prudència a la vista de la convulsa situació financera del club, prioritza obsessivament els fitxatges per damunt del control de la despesa i la reducció del deute.

(Visited 7.369 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari