Llum verda definitiva de la UE a la primera llei europea contra la violència de gènere

La norma exclou la violació com a crim, però prohibeix el matrimoni forçat i la mutilació genital

Compareixença de la comissaria d'Igualtat, Helena Dalli - Foto: Consell de la UE

La Unió Europea (UE) ha aprovat aquest dimarts de forma definitiva la primera llei comunitària contra la violència de gènere, després que el Consell de la UE hagi donat la seva llum verda final a la norma i el Parlament Europeu ho fes fa dues setmanes. La directiva, que prohibeix el matrimoni forçat i la mutilació genital femenina, inclou disposicions sobre delictes cibernètics, com el ciberflashing i el ciberassetjament.

En canvi, la norma deixa fora el fet de considerar un crim la violació amb una definició basada en el consentiment, com reclamava l’Eurocambra. Aquest va ser el punt que més va enfrontar els negociadors del Parlament Europeu i del Consell de la UE. Finalment, es va resoldre amb l’establiment de mesures per prevenir aquesta agressió, per exemple a través de sensibilització sobre el sexe no consentit.

Amb l’aprovació de la directiva, per primer cop hi haurà una norma d’abast comunitari que criminalitzarà formes de violència de gènere. La directiva també pretén millorar l’accés a la justícia, la protecció i la prevenció; persegueix la difusió no autoritzada d’imatges íntimes a internet; i inclou una llista més llarga de circumstàncies agreujants per a les ofenses, inclosos els crims contra figures públiques, periodistes o activistes dels drets humans, i per als intents de castigar les víctimes per l’orientació sexual, el gènere, el color de la pell, la religió, l’origen social o les conviccions polítiques.

(Visited 17 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari