Illa planteja un pla per recuperar empreses a Catalunya: “No pot ser ni infern ni paradís fiscal, sinó purgatori”

El candidat del PSC insisteix que un govern en minoria és "factible" i demana als altres partits que no el bloquegin

Salvador Illa

El cap de llista del PSC a les eleccions del 12-M, Salvador Illa, ha plantejat un pla per “atraure, conservar i recuperar” empreses a Catalunya. En un acte organitzar per El Periódico, Illa ha subratllat que hi ha 4.000 empreses que van treure la seu social de Catalunya arran del procés independentista que encara no han tornat i es proposa que tornin al país.

Segons el líder socialista, això es fa “amb estabilitat, sense amenaces i agilitzant l’administració pública”. També sobre l’àmbit econòmic, Illa rebutja que Catalunya sigui “un infern fiscal” però creu que tampoc pot ser “un paradís”, afegint que “ha de ser un purgatori”. D’altra banda, el primer secretari dels socialistes catalans ha insistit que és “factible” un govern dels socialistes en solitari, però ha demanat als altres partits que no el bloquegin.

Illa ha argumentat que el govern espanyol també és un executiu en minoria i ha assenyalat que ha fet polítiques “importants” com la reforma laboral. “Clar que és possible si les coses es fan ben fetes i hi ha flexibilitat; la clau és l’estabilitat i la capacitat de travar acords parlamentaris”, ha insistit.

El socialista també ha subratllat que no pretén acceptar “cap lliçó” d’ERC i de Junts sobre la gestió del procés independentista del 2017. “Nosaltres estem per mirar endavant; no dono lliçons, però tampoc en rebo”, ha dit. A més, ha insistit que ell el que vol és “mirar cap el 2024, 2025, 2026 i 2027” i ha assegurat que “el 1714 i el 2017” no li importen “tant”.

D’altra banda, Illa ha alertat de la “deriva” que pot prendre l’independentisme si guanya força Aliança Catalana. En aquest punt, ha reclamat “que tothom sigui molt clar” i expliciti si en un hipotètic debat d’investidura acceptaria els vots de la formació d’extrema dreta.

Fiscalitat
El candidat socialista ha rebutjat que Catalunya sigui “un infern fiscal” com afirmen alguns partits de l’oposició, però ha defensat que tampoc pot ser un paradís fiscal. “Ni infern, ni paradís: purgatori”, ha assenyalat Illa, fent servir una al·legoria que assegura que va agafar del president de la Cambra de Comerç. “Els impostos són sempre un purgatori perquè ningú vol pagar-los”, ha dit.

En qualsevol cas, considera que el que cal a Catalunya és “una fiscalitat justa”. De fet, ha assenyalat que Espanya es troba per sota de la mitjana europea en ingressos fiscals. Illa s’ha mostrat obert a fer “ajustos tècnics” en algunes figures impositives, però ha dit que cal “un esforç solidari de tothom” per retornar el deute públic generat arran de la pandèmia.

Flexibilització de les restriccions per la sequera
Aquest mateix dimarts està previst que el Govern de la Generalitat decideixi si flexibilitza les restriccions per la sequera durant la reunió del Consell Executiu. Sobre aquesta qüestió, el cap de llista del PSC no ha volgut entrar a valorar les mesures i ha remarcat que serà “molt prudent”, però sí que ha retret al govern català que no informi abans l’oposició i que se n’hagin d’assabentar pels mitjans de comunicació.

Retrets als comuns pel Hard Rock
El candidat socialista també s’ha referit a les declaracions de la líder dels comuns, Jéssica Albiach, que va afirmar que si la seva formació entra al govern, no es tirarà endavant el Hard Rock. Illa li ha replicat que això “qui ho decidirà és el respecte a l’estat de dret” i li ha recordat que s’ha de respectar la tramitació del projecte. A més, li ha recriminat que els comuns “canviïn de posició en funció de la conjuntura” perquè, segons creu, fa dos anys “no hi tenien cap problema”. “Ja veurem si no tornen a canviar d’opinió”, ha afegit.

(Visited 51 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari