El govern central diu ara que designarà com a “lloc de memòria” l’edifici de la Policia Nacional de Via Laietana

El Consell de Ministres aprovarà dimarts un acord per a la restitució de Companys i Puig Antich

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, es reuneix amb el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres (ACN)

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha assegurat aquest dimecres que el govern espanyol designarà l’edifici on s’ubica la prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana com a “lloc de memòria”. Torres ho ha dit després de reunir-se a Barcelona amb l’alcalde Jaume Collboni, amb qui ha parlat de memòria democràtica. Segons el ministre, l’edifici serà designat com un lloc de memòria, però el seu futur ús serà acordat entre les administracions implicades d’acord amb un “consens i diàleg compartit”.

Torres ha admès que hi ha hagut “dificultats” per avançar en l’aplicació de la llei a causa dels processos electorals que hi ha hagut, però ha assenyalat que aquest 2024 s’ha agafat “el ritme necessari” per dur-la a la pràctica. “Anem amb un lleuger retard”, ha reconegut, tot apuntant que la designació dels llocs de memòria es farà “en el menor temps possible”. Sigui com sigui, això no implica necessàriament que deixi de ser-hi la Policia Nacional, ja que això depèn del Ministeri de l’Interior.

Precisament, Collboni ha explicat que ha traslladat al ministre la petició de les entitats perquè se segueixi aprofundint en la llei de memòria i que els processos de reparació i reconeixement de les víctimes del cop d’Estat i la dictadura franquista “no només tinguin un acte de reparació simbòlic”. En aquest sentit, ha afegit que ha reclamat “anar més enllà” i aprofundir també en l’anul·lació dels processos judicials de Lluís Companys i Salvador Puig Antich. De fet, dimarts que ve el Consell de Ministres aprovarà diverses qüestions vinculades a memòria democràtica, entre les quals hi ha un acord per avançar en la restitució de Companys i Puig Antich.

Tant Torres com Collboni han aprofitat per subratllar també la importància de les polítiques de memòria davant d’altres administracions que volen “involucionar” i “recuperar el pitjor amb lleis que deroguen la justícia i la reparació de les víctimes”. En aquest sentit, el batlle ha afirmat que es viu un moment “molt preocupant” per “l’ofensiva de la ultradreta amb la complicitat de la dreta en moltes comunitats autònomes per blanquejar la dictadura franquista”.

(Visited 61 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari