El Regne Unit atura l’extradició “imminent” d’Assange i demana més “garanties” als EUA

La justícia britànica veu "possibilitats reals" que s'estiguin vulnerant els drets del fundador de WikiLeaks

assange 0
Julian Assange

El Regne Unit ha aturat l’extradició “imminent” de l’activista i fundador de WikiLeaks, Julian Assange, als Estats Units (EUA), on s’arrisca a una pena de més de 100 anys de presó per espionatge. L’Alt Tribunal de Londres ha acceptat aquest dimarts l’última petició d’Assange per frenar l’entrega als EUA, perquè veu “possibilitats reals” que se li estiguin vulnerant els drets humans, i ha donat tres setmanes al govern dels EUA per proporcionar “garanties satisfactòries” que es respectarà el seu dret a la llibertat d’expressió, que tindrà un judici just i que no se li aplicarà la pena de mort. En cas contrari, el tribunal celebrarà una vista per valorar el recurs d’apel·lació d’Assange.

El fundador de WikiLeaks afronta als Estats Units penes de fins a 175 anys de presó per haver difós milers de documents secrets dels serveis d’intel·ligència nord-americans sobre les guerres d’Afganistan i Iraq i de cables diplomàtics entre el 2010 i el 2011. Les autoritats nord-americanes van al·legar durant el judici per l’extradició que el periodisme no és una “excusa” per fer activitats criminals.

Per contra, diverses entitats de drets humans alerten de l’amenaça per a la llibertat de premsa que suposa el cas. A més de denunciar el caràcter “polític” de l’acusació, la defensa d’Assange va avisar a la jutgessa de “l’alt risc de suïcidi” de l’activista pel seu “estat mental fràgil”. Per aconseguir el permís d’extradició, els Estats Units van prometre al Regne Unit que no imposarien “mesures administratives especials” a Assange ni abans ni després del judici. És a dir, que no el posaran en una presó de màxima seguretat ni li aplicaran un règim penitenciari dur.

La decisió del Regne Unit

El Regne Unit va aprovar el juny del 2022 l’extradició als EUA del fundador de WikiLeaks, una decisió adoptada per la llavors ministra britànica de l’Interior, Priti Patel, després que el Tribunal Suprem desestimés un recurs d’Assange. L’activista va presentar una última petició per evitar l’extradició i aquest dimarts l’Alt Tribunal de Londres ha acceptat revisar la decisió d’entrega als EUA. Ara, la justícia britànica admet que hi ha “possibilitats reals” que “prosperi” un recurs d’apel·lació de l’activista per vulneració del dret a la llibertat d’expressió, a un judici just i al dret a la vida.

Concretament, el tribunal britànic demana al govern nord-americà garanties que Assange es podrà “acollir la primera esmena de la Constitució dels EUA que protegeix la llibertat d’expressió” encara que sigui estranger, i que no se li aplicarà la pena de mort. Està prevista una vista el 20 de maig per decidir si les garanties aportades són “satisfactòries” i, en cas contrari, si s’estudia el recurs d’apel·lació d’Assange. Llavors, es faria una nova vista.

(Visited 25 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari