El dia de la marmota

Carles Puigdemont és el cap de lista de Junts al Parlament. Ha promés que tornarà a Catalunya sempre i quan tingui garantida l’elecció a la Presidència de la Generalitat. Així mateix, assegura que acabarà la feina que va deixar a mig fer el 2017, quan va proclamar la independència i la va retirar en uns segons i davant l’ofensiva judicial del govern espanyol de Mariano Rajoy va marxar de Catalunya i es va instal·lar a Brussel·les, on ha exercit d’eurodiputat i ha marcat l’estratègia del seu partit, malgrat no tenir cap càrrec orgànic.

Ara, després de set anys, Puigdemont assegura que tot tornaria a la tardor de 2017. Ni ell ni els seus partidaris s’hauran adonat que el món ha girat molt des de fa set anys. Catalunya no és la mateixa. Espanya no és la mateixa. Europa no és la mateixa. Dat i debatut, el món no és el mateix.

Més que el seu retorn quan sigui investit president, tot sembla una estratègia de Junts, amb Puigdemont al capdavant, amb l’objectiu de quedar el 12 de maig per davant d’Esquerra Republicana, el seu gran adversari al món independentista. Faltarà per veure si Puigdemont manté l’aurèola de fa set anys. Potser caldria recordar que en les últimes eleccions on ha liderat la seva formació des del 2017 no ha quedat primer. Faltarà per veure (en parlarem després del 12 de maig) si el votant de Junts és manté fidel al 2017 o bé si ha evolucionat des de llavors.

Les més perjudicades per la decisió de Puigdemont seran les altres formacions independentistes clàssiques, des d’ERC a la CUP, alhora que tallarà les ales al projecte de la seva companya al Parlament europeu, Carla Ponsatí. I falta per veure si la ultradreta independentista de Sílvia Orriols es queda com un producte localista o bé fa forat a Catalunya.

Ara per ara, el discurs de Puigdemont evoca més a temps passats que no pas al futur. Més aviat seria con aquella pel·lícula, El dia de la marmota (1993), quan cada dia torna a ser el dia d’abans i el futur no arriba mai.

Una pregunta ingènua: A què es dedicarà Puigdemont si no és investit president i no és eurodiputat?

(Visited 161 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari