El PSC guanyaria les eleccions al Parlament de Catalunya, per davant d’ERC que superaria a Junts, segons el CEO

La majoria independentista, fixada en 68 diputats, podria perillar i se situa en una forquilla d'entre 57 i 71 escons

Salvador Illa

El PSC guanyaria les eleccions al Parlament de Catalunya amb 35-42 escons, són entre 2 i 9 més que les últimes eleccions del febrer del 2021. La primera onada del baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) situa ERC (26-32) en segona posició lleugerament per davant de Junts (24-29). Tant ERC com Junts perden escons amb relació a la representació que tenen actualment al Parlament, 33 i 32 respectivament.

En quarta posició es produiria un empat entre Vox i PPC amb una forquilla d’entre 9 i 13 escons. Per darrere se situen els comuns amb 8-13 i CUP, amb 7-10. Cs desapareixeria de la cambra catalana. La majoria independentista, fixada en 68 diputats, podria perillar. Obtindria entre 57 i 71 diputats, quan ara com ara és de 74. I el llindar per aconseguir-la són 68 escons.

La primera onada del baròmetre del CEO del 2024 es va realitzar del 9 de febrer al 7 de març. Així doncs, no inclou ni l’avançament de les eleccions catalanes ni l’aprovació de la llei d’amnistia al Congrés dels Diputats. El PSC perd pistonada respecte de l’últim baròmetre del novembre, quan es va enfilar amb 39-45 diputats. Però manté la primera posició a una distància considerable d’ERC, entre 3 i 16 diputats més.

A la segona posició s’escurça la distància entre ERC i Junts respecte al baròmetre de novembre. Això és perquè els republicans reculen i Junts puja. Ara el CEO apunta a un frec a frec entre aquestes dues formacions polítiques independentistes. I totes dues perdrien pistonada respecte a les eleccions del 2021, entre 1 i 7 diputats en el cas d’ERC i entre 3 i 8 en el cas de Junts.

El PPC, el que més creix en detriment de Cs
El partit que creixeria més en relació amb la representació actual és el PPC, que passaria dels 3 d’ara a tenir-ne entre 9 i 13. Així doncs, com a mínim guanyaria 6 diputats que són exactament els que perd Cs, que desapareixeria de la cambra catalana.

D’aquesta manera, els populars empatarien a la quarta posició amb Vox, que passaria dels 11 actuals a obtenir-ne entre 9 o 13. Així doncs, el partit d’extrema dreta en podria perdre fins a dos, quedar-se igual o guanyar-ne dos.

Els comuns mantindrien els 8 d’ara o també podrien millorar resultats fins als 13 escons. I la CUP seria el partit amb menys representació a la cambra amb una forquilla d’entre 7 i 10 diputats, ara en té 9.

La majoria independentista podria perillar
La suma dels escons d’ERC, Junts i la CUP se situa en una forquilla d’entre 57 i 71 diputats. Tenint en compte que la majoria absoluta del Parlament està fixada en els 68 escons, el resultat del CEO suposaria que la majoria independentista es pot mantenir, si es té en compte la part més alta de la forquilla, o bé desaparèixer si s’agafa la part baixa de la forquilla. El que està clar és que retrocediria respecte a la suma dels tres partits independentistes amb representació al Parlament que actualment és de 74.

En relació amb l’últim baròmetre del CEO del novembre, la majoria independentista però es recupera. Llavors es va situar en una forquilla d’entre 52 i 66. Així doncs, fa quatre mesos el CEO pronosticava que era inviable reeditar la majoria independentista al Parlament.

(Visited 109 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari