PSC, Vox, Cs i el PPC demanaran a la Mesa del Parlament que reconsideri l’admissió a tràmit de la ILP sobre la DUI

Els grups argumenten que la iniciativa és inconstitucional

La Mesa del Parlament

El PSC, Vox, Cs i el PPC demanaran a la Mesa del Parlament que reconsideri l’admissió a tràmit de la iniciativa legislativa popular (ILP) que pretén forçar la reactivació de la declaració unilateral d’independència (DUI).

Socialistes i Vox ja han registrat les seves sol·licituds, mentre que Cs i el PPC esperen fer-ho en les pròximes hores i dies. En aquests escrits, els grups argumenten que el contingut de la llei és “manifestament contrari als principis bàsics constitucionals i estatutaris” i “palmàriament inconstitucional”. També recorden que el Tribunal Constitucional ja s’ha pronunciat en diverses ocasions sobre aquesta qüestió i remarquen que s’ha advertit a la Mesa més d’un cop que no es pot tramitar iniciatives en aquesta direcció.

A més, subratllen que hi ha diversos precedents en què la Mesa ha inadmès iniciatives en la mateixa línia que aquesta DUI i remarquen que en tots els casos ja hi havia informes dels serveis jurídics que apuntaven que no es podia tramitar, difon l’ACN.

Per la seva banda, Cs afegeix a l’escrit que veuen “inexplicable” que les autoritats públiques “no formulin ni la més petita objecció explícita a l’admissió a tràmit per la Mesa d’iniciatives intencionadament formulades per eludir i/o ignorar diversos i reiterats pronunciaments del TC”.

El PSC, en concret, argumenta que la declaració d’independència no és una de les matèries que es poden legislar a través d’ILP perquè han de ser proposicions sobre competències que tingui la Generalitat. Argumenta que la declaració d’independència “suposa una modificació substancial de la forma d’estat i de govern establerta a la Constitució” que “altera o contradiu la Constitució” i, per tant, no seria una matèria possible de legislar a través d’una ILP.

(Visited 45 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari