El Suprem confirma la il·legalitat de la devolució de menors des de Ceuta al Marroc el 2021

Els magistrats retreuen a l'Estat que "es van vulnerar els drets i la integritat física i moral dels menors"

Tribunal Suprem
Tribunal Suprem

El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat que la devolució de 55 menors marroquins des de Ceuta al Marroc que van dur a terme les autoritats espanyoles l’agost del 2021 va ser “il·legal”, seguint així el criteri de la Fiscalia i del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia, que ja va condemnar l’Estat a adoptar les mesures necessàries per aconseguir el retorn dels menors que van saltar la tanca fronterera. El Suprem estableix que les devolucions que es van fer van incomplir la Llei d’Estrangeria, i destaca que les expulsions col·lectives estan prohibides pel Conveni Europeu de Drets Humans.

La sala del contenciós-administratiu, doncs, ha rebutjat els recursos de l’advocat de l’Estat i de la Ciutat Autònoma de Ceuta, i ha confirmat la condemna a l’Estat tot recordant que les expulsions de menors “exigeixen un procediment administratiu individual, informació sobre la situació de cada afectat, audiència a l’afectat i intervenció del Ministeri Fiscal”. Per tant, segons el Suprem, en aquelles devolucions “es van vulnerar els drets i la integritat física i moral dels menors”, perquè se’ls va posar “en un perill seriós de patir dolor corporal o psíquic”. De fet, assegura que l’Administració “no va fer cap ponderació sobre l’interès dels menors ni molt menys una comprovació de les seves circumstàncies individuals”.

Els magistrats afirmen que comprenen perfectament la gravetat dels fets viscuts el 17 i 18 de maig del 2021 a Ceuta, quan es va produir una entrada de 12.000 persones, 1.500 menors, fet que “va suposar un repte extraordinari per a l’Estat i la ciutat autònoma”. No obstant això, resolen que l’acord signat entre Espanya i Marroc que va servir de base per retornar els menors tres mesos després del salt de la tanca de Ceuta no es pot aplicar, perquè aquell document “no contempla cap tràmit ni requisit procedimental” tal com reclamen la llei i el reglament d’estrangeria, i per tant l’Estat havia d’aplicar la llei.

(Visited 31 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari