Escòria i subnormals

Em vaig quedar parat quan vaig veure per televisió com el president d’Unió del Poble Navarrès (UPN) i portaveu d’aquest grup al Parlament d’aquesta comunitat, Javier Esparza, tractava els socialistes d’“escòria”. Ho va dir enrabiat pel pacte entre el Partit Socialista de Navarra (PSN) i EH Bildu que farà fora l’alcaldessa de Pamplona (UPN) i la substituirà per un abertzale. Tots hem vist alguna discussió de trànsit on els afectats s’insultaven amb paraules gruixudes i, sovint, arribant a les mans o fent-ho veure (que sol ser el més freqüent).

Al Parlament navarrès, els socialistes no van respondre a l’insult amb més insults. Suposo que aquestes imatges que veiem de països llunyans on els parlamentaris acaben a bufetades i cops de puny dins la cambra són el resultat de discussions començades amb insults com el del senyor Esparza. Després de dir-los “escòria” als socialistes, ell i els diputats del seu grup van marxar del Parlament no se sap ben bé perquè. Per vergonya segur que no. Per que els seus socis del PP li recriminessin l’improperi, tampoc. Ni el PP navarrès ni el líder del PP espanyol, Alberto Núñez Feijóo, han considerat necessari demanar-li prudència oratòria. Feijóo no és el més indicat per fer-ho. Va qualificar de “miserable” el pacte dels socialistes amb Bildu.

És patrimoni de la dreta el dret a insultar? No em venen al cap improperis similars als que fan servir aquests dies els seus representants procedents del bàndol de l’esquerra.

Potser convindria que socialistes i populars signessin un acord per prohibir els insults en el debat polític. El gener d’aquest any es van posar d’acord en modificar la Constitució perquè substitueixi la paraula “disminuïts” per “persones amb discapacitat”. Van tard i ja seria hora que ho facin. I també van tard els directius de TV3 que toleren que alguns dels seus humoristes en nòmina utilitzin el terme “subnormal” per referir-se a les persones que no els cauen bé.

Esparza pot criticar l’acord entre PSN i EH Bildu sense tractar d’“escòria” els socialistes i els humoristes de TV3 poden seguir fent les seves habituals bromes sobre els retards de Rodalies sense recórrer a la paraula “subnormal”. Són persones, crec, amb capacitat per fer-ho.

(Visited 153 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari