El sistema VioGén contra la violència de gènere té sota el ‘radar’ més de 50.300 dones

El ministre Marlaska xifra en 13 de les 55 dones mortes enguany les que tenien casos oberts de seguiment

Els ministres Fernando Grande-Marlaska i Ana Redondo

Més 50.300 dones estan incloses en el radar del sistema espanyol de vigilància de violència de gènere (VioGén), ha comunicat aquest dijous el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha detallat que fa cinc anys aquest mecanisme atenia i protegia 29.000 dones.

En una roda de premsa amb la ministra d’Igualtat, Ana Redondo, Marlaska ha admès que el sistema “no és infal·lible” malgrat que el nombre de treballadors que en formen part ha passat de 27.000 a 43.000 els darrers anys. El ministre també ha admès que de les 55 dones mortes enguany, 13 tenien oberts casos de seguiment.

“De les 55 dones assassinades al dia d’avui, 42 no havien presentat denúncia i 13 ho havien fet en algun moment, per això estaven al sistema VioGén, però de les 13, vuit dels casos estaven inactius, de manera que al moment de l’assassinat no tenien cap mesura de protecció”, ha reconegut Marlaska, que ha afegit que això es devia al fet que s’havia arxivat el cas, s’havia absolt el denunciat o ja havia complert la seva pena.

Amb tot, segons recull l’ACN, el ministre ha remarcat que un cas no passa a “inactiu” directament quan s’ha absolt o arxivat el cas, sinó que continua al radar del sistema i la protecció de la policia. Marlaska, que ha ressaltat que el sistema està “viu” i “en contínua avaluació”, ha assenyalat també la importància de denunciar qualsevol episodi de violència.

“Entenc que no sempre és fàcil fer aquest primer pas, però els demano que denunciïn, que confiïn en les forces de seguretat. En moltes ocasions és l’única manera de salvar la vida”, ha afirmat el titular d’Interior abans de destacar la responsabilitat fora de parella, també dels veïns i els entorns de les víctimes.

(Visited 38 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari