Junts presenta mocions al Parlament als acords entre ERC i PSOE pel traspàs de Rodalies i finançament

La CUP vol que es creï un grup de treball a la cambra que vigili l'aplicació de la llei d'amnistia

El Parlament de Catalunya debatrà i votarà el pròxim ple del 12, 13 i 14 de desembre dues mocions de Junts sobre qüestions que ERC ha negociat amb el PSOE en el marc de la investidura: traspàs de Rodalies i finançament. Concretament, volen que el ple del Parlament reclami el traspàs “integral i complet”. Això després que des de les files de Junts hagin criticat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no hagi comparegut a la cambra per explicar l’acord amb el PSOE.

El president de la Generalitat va demanar un ple monogràfic sobre Rodalies quan s’estava negociant amb el PSOE en el marc de la investidura del socialista Pedro Sánchez. Llavors Junts i PSC no van considerar que fos una prioritat i el van situar per més endavant. Un cop tancat l’acord per a un traspàs que des d’ERC consideren “integral”, Aragonès va ajornar la petició de ple monogràfic. Creu que s’ha de fer més endavant per avaluar com s’està aplicant el traspàs i no ara.

Des de Junts posen en dubte que el traspàs sigui integral, com diuen els republicans. El document pactat entre ERC i PSOE estableix un traspàs “per fases” de “com a mínim” l’R1, R2 i R3 i constituir una empresa mixta entre Generalitat i Estat per a la gestió del servei.

Enmig d’aquest clima, Junts ha presentat una moció perquè el Parlament exigeixi al govern de l’Estat un “traspàs integral i complet” de Rodalies i dels serveis ferroviaris d’alta velocitat que transcorren íntegrament dins de Catalunya. Així mateix, l’insta a “completar el traspàs amb els serveis i infraestructures necessaris per a dotar el territori d’una oferta ferroviària eficient i de qualitat gestionada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya”.

Junts també demana al govern de l’Estat la transferència del “finançament necessari per a la gestió dels serveis ferroviaris catalans i el traspàs del personal, el material mòbil, les estacions i la infraestructura, tal com estableix l’Estatut”.

Un altre dels punts del text de Junts demana que el Comissionat pel traspàs de Rodalies es reuneixi trimestralment amb una representació dels grups parlamentaris per tal de “fer un bon seguiment i millora constant de l’acord inicial sobre el traspàs”. El govern català va nomenar fa uns dies Pere Macias com a Comissionat d’aquest àmbit.

Pel que fa a la moció de Junts sobre dèficit fiscal, volen que el Parlament assumeix les conclusions de la comissió del deute històric com a solució del problema de l’infrafinançament. Des de Junts també van manifestar malestar amb ERC perquè, segons consideren, els republicans no van considerar prioritari incloure les conclusions de la comissió d’estudi a l’ordre del dia del ple del Parlament. I es tracta també d’una qüestió acordada entre ERC i PSOE.

Concretament, el pacte d’investidura preveu una comissió bilateral entre Estat i Generalitat en el primer trimestre del 2024 per aconseguir un “finançament adequat” i la condonació de 15.000 milions del deute de la Generalitat amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

La moció de Junts també insta el Govern a “no negociar cap acord que no sigui bilateral i singular per la sobirania econòmica de Catalunya” i “no participar en les reunions multilaterals per la reforma d’un sistema finançament”.

Llei d’amnistia
El ple del Parlament també votarà la proposta de la CUP perquè des del Parlament es faci un seguiment de l’aplicació de la llei d’amnistia. Els anticapitalistes volen que el grup de treball dedicat a aquest tema estigui integrat per dos representants de cada grup parlamentari i s’obri a la participació d’entitats en defensa de l’amnistia.

Així mateix, proposen que no acabin els seus treballs fins que es coneguin totes les peticions que la ciutadania faci per acollir-se a la llei d’amnistia. L’informe que realitzi el grup de treball, segons la CUP, s’ha d’elevar a organitzacions, instàncies i organismes internacionals que tinguin com a objectiu la defensa dels drets humans, civils i polítics.

(Visited 101 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari