Bustos nega que declinés perseguir un presumpte cas de suborns del portaveu del PP

L'exalcalde de Sabadell i els caps de Policia Municipal i Urbanisme el 2010 han declarat per la peça 33 del cas Mercuri

L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, arribant als jutjats de Sabadell amb un dels seus fills (ACN)

L’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos ha negat que declinés perseguir la denúncia d’un empresari de la ciutat sobre un possible cas de suborn en benefici del portaveu del PP l’any 2010, Jordi Soriano.  Bustos ha declarat aquest dijous al jutjat penal número 2 de Sabadell en la primera sessió del judici per la peça 33 del cas Mercuri, en la qual s’investiga la possible gestió per silenciar la denúncia, fet pel qual se’l jutja per un presumpte delicte d’omissió de perseguir delictes. En aquest judici també seuen al banc dels acusats qui va ser cap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, i l’excap d’Urbanisme, Manuel Somoza, per haver participat en una reunió amb l’empresari per presumptament dissuadir-lo de seguir endavant amb la denúncia.

Els fets es remunten al 2010, concretament entre el 19 de març i el 2 de juny, quan Bustos, en aquell moment alcalde de Sabadell (PSC), va tenir coneixement, segons l’escrit de Fiscalia, que el llavors regidor portaveu del PP, Soriano, estaria rebent comissions d’empresaris per aconseguir adjudicacions en obres públiques. Hauria estat l’oncle de Bustos i president del Gremi de Constructors del Vallès, Melquíades Garrido, qui hauria informat l’exalcalde d’aquesta situació, després de rebre-la d’un empresari, José Ríos, en format de gravacions en un llapis de memòria. Un cop li va arribar la situació, segons l’escrit de Fiscalia, Bustos hauria traslladat aquestes dades al cap de l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament, Manuel Somoza, amb qui hauria acordat, segons el ministeri públic, “silenciar els fets” i no emprendre cap actuació que permetés investigar i perseguir el suposat delicte.

L’exalcalde de Sabadell ha estat el primer a declarar i ha assegurat no tenir cap relació amb Ríos, més enllà de conèixer els seus pares, propietaris d’un bar que donava suport al PSC quan feien actes a la zona. No obstant això, Bustos ha admès haver rebut un llapis de memòria de mans del seu oncle on suposadament hi havia unes converses on s’escoltava Ríos parlant de les seves relacions amb un càrrec electe del consistori. No obstant això, ha assegurat que mai va poder escoltar els àudios.

En tenir coneixement dels fets, segons ha explicat, l’exalcalde de Sabadell va traslladar la situació al cap d’Urbanisme perquè programés una reunió amb l’empresari en qüestió per abordar l’expedient que li van obrir. En la trobada hi van participar Somoza, el cap de la policia i el cap de l’assessoria jurídica, Marcel Galofré, i la reunió va ser enregistrada per a fer l’acta corresponent, tot i que no se n’ha trobat la gravació. Segons Bustos, el seu objectiu era determinar qui era el càrrec electe amb qui tindria contactes a l’Ajuntament: “Vaig demanar a en Somoza que actués amb duresa, fins i tot si era un regidor de la meva candidatura”, ha declarat.

(Visited 25 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari