Demanen la dimissió del secretari d’Agenda Rural per “inacció” en el pagament d’ajuts

L'organització JARC diu que l'administració catalana encara no ha sol·licitat al Ministeri que li transfereixi els diners corresponents

Agricultor revisa els danys a la pedregada de la seva finca de presseguers (ACN)
Agricultor revisa els danys a la pedregada de la seva finca de presseguers (ACN)

L’organització professional agrària Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha demanat aquest divendres la dimissió del secretari d’Agenda Rural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Oriol Anson, per la seva “inacció” i “l’endarreriment reiterat” en la tramitació del pagament de la bestreta dels ajuts directes de la Política Agrícola Comuna (PAC). A més, l’organització culpa Anson de la gestió “ineficaç” de la fauna salvatge, que ha provocat danys als cultius d’arreu del territori.

La petició de dimissió és un acord del consell nacional de JARC pres en la reunió mantinguda el passat dimecres, 18 d’octubre, a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès). Els màxims representants de l’organització agrària consideren que l’actitud d’Anson perjudica directament tot el sector agrícola i ramader català i critiquen que la Generalitat, a diferència d’altres governs autonòmics, no ha iniciat el procés per repartir aquests ajuts.

En aquest sentit, JARC ha lamentat que els diners corresponents als ajuts de la PAC, procedents dels fons de la Comissió Europea i transferits des del govern central a les comunitats autònomes, ja s’han començat a pagar en diferents punts d’Espanya, mentre que “l’administració catalana no només està endarrerint el pagament, sinó molt pitjor, encara no ha sol·licitat al Ministeri que li transfereixi els diners corresponents i això és inadmissible”, ha declarat Joan Carles Massot, president nacional de JARC.

“Aquests ajuts directes provenen de Madrid i no té sentit que la Generalitat de Catalunya, que té la responsabilitat de gestionar-los, els aturi o paralitzi”, ha afirmat Massot, que ha afegit que “la millor manera per defensar el sector professional agrícola i ramader és no endarrerir els pagaments que aquests professionals tenen dret a cobrar”. A més, l’organització agrària recorda que la Secretaria d’Agenda Rural de la Generalitat es va comprometre, l’any 2021, a crear un grup de treball per resoldre l’endarreriment en els tràmits dels pagaments dels ajuts, però “no ha fet res al respecte”.

Segons JARC, això el que ha fet és “cronificar” el problema i augmentar l’endeutament dels productors, que preveien cobrar aquesta tardor els diners corresponents i ara veuen “perillar” la viabilitat dels seus negocis agrícoles. D’altra banda, l’organització també ha demanat la dimissió del secretari d’Agenda Rural per la “ineficàcia i ineficiència” en resoldre els greus problemes provocats pels danys de la fauna salvatge a camps de cultiu, com la plaga de conills o els porcs senglars.

(Visited 30 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari