El TEDH comença a analitzar els recursos dels nou condemnats per l’1-O

Estrasburg demana aclariments a Espanya sobre les violacions de drets fonamentals al·legades pels dirigents del procés

Set dels nou presos del procés indultats, sortint de Lledoners
Set dels nou presos del procés indultats, sortint de Lledoners

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha començat a analitzar els recursos que els dirigents del procés condemnats per l’1-O van interposar contra la sentència del Tribunal Suprem. Estrasburg ha donat a l’Estat fins al 12 de gener per respondre a una sèrie de qüestions sobre les presumptes violacions de drets fonamentals al·legades pels nou condemnats.

Entre les preguntes que formula el TEDH a les autoritats espanyoles hi ha una sobre si el Suprem va aplicar una “interpretació imprevisible i expansiva del delicte de sedició i malversació” i si la condemna va ser per un “exercici legítim dels seus drets a la llibertat d’associació i expressió”, tal com defensen els líders independentistes condemnats per l’1-O.

El fet que Estrasburg formuli les preguntes a Espanya no vol dir que els recursos s’hagin admès a tràmit, sinó que el TEDH comença a analitzar-los després d’haver fet una “avaluació preliminar de l’admissibilitat”, recull l’ACN.

Altres qüestions plantejades a les autoritats espanyoles són si es va “violar el dret a la defensa” dels condemnats, si la sentència “no estava basada en cap prova” i si els drets que els condemnats al·leguen es van violar, van ser “per a una finalitat diferent de les previstes a la Convenció”, afegeix la mateixa informació.

(Visited 36 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari