La Moncloa celebra que “s’obrin les vies del diàleg” amb Junts després del discurs de Puigdemont

El PSOE recorda a González que sotmetrà els acords d'investidura als mecanismes interns de debat

La portaveu del govern central, Isabel Rodríguez, ha celebrat aquest dimecres que “s’obrin les vies del diàleg i de la política” amb Junts després del discurs que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va oferir des de Brussel·les. Segons Rodríguez, això és “una bona notícia per a Espanya” que permet continuar avançant en la legislatura de la “convivència i el progrés” però sempre “amb coherència i transparència”. També ha rebatut les veus crítiques dins del socialisme espanyol com la de l’expresident Felipe González tot recordant que els socialistes disposen de mecanismes de “debat intern” que permetran que “s’expressin tots els militants”.

En una entrevista a TVE, Rodríguez reiterat que en aquests moments el PSOE ha d’estar “esperant que acabi aquest tràmit” d’investidura del candidat popular, Alberto Núñez Feijóo, per obrir els contactes formals amb les formacions parlamentàries per a la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez.

En tot cas, la portaveu de la Moncloa ha volgut llaner un “missatge de tranquil·litat” sobre l’abast dels acords, perquè “els fets ens avalen” i malgrat que Feijóo vol “fer por” als espanyols, “els socialistes estem protegint Espanya i avui la Constitució es compleix a tot arreu tret d’un lloc, el carrer Génova”. “Quan sigui el moment oportú, el president del govern espanyol, amb el diàleg i la Constitució, avançarà en el marc de la convivència, amb coherència, transparència i en el procediment de la democràcia parlamentària i dins del PSOE”.

Rodríguez també ha rebatut aquest dimecres les crítiques de l’expresident del govern central Felipe González a una negociació amb Junts sobre la base d’una amnistia, i ha recordat que els socialistes sotmetran als “procediments interns” de debat tots els acords en el marc de les negociacions per a la investidura.

En el marc d’aquests mecanismes, ha recordat, “es podran expressar tots els militants, tinguin la condició que tinguin”. El PSOE recull als seus estatuts la possibilitat de consultar a la militància els acords de govern, però segons fonts del PSOE ara mateix aquesta consulta “ni és obligatòria, ni s’ha tractat, ni s’ha valorat”.

Aquests mecanismes estan recollits als estatuts dels socialistes espanyols aprovats al 40è Congrés, i passen també per una consulta a la militància que segons l’article 50 d’aquests estatuts serà “obligatòria” en el cas dels “acords de govern” en què sigui part el PSOE.

Fonts del PSOE recorden que suport o una abstenció per a una investidura no és pròpiament un ‘acord de govern’, tal com consta als estatuts, i el partit disposa d’un altre mecanisme intern de debat com és el Comitè Federal, el màxim òrgan entre congressos.

(Visited 42 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari