El 70% de les morts per sobredosi a Catalunya es produeix al mateix domicili

159 persones van morir per aquest motiu el 2021, una xifra que va a la baixa

Una persona pateix una sobredosi (Pexels)

El 70% de les morts per sobredosi a Catalunya es produeix al mateix domicili. 159 persones van perdre la vida per aquest motiu el 2021, una xifra que va a la baixa des que el Departament de Salut va començar el registre d’aquest indicador el 2017, any en què es van registrar 200 defuncions per aquesta causa. Aquest dijous es commemora el Dia Internacional de la Sensibilització sobre la Sobredosi, i Salut ha destacat la importància de l’educació en la prevenció i l’atenció per a les persones que conviuen amb una persona que consumeix drogues per actuar ràpidament en cas de sobredosi.

En la majoria dels casos, les persones havien consumit diverses substàncies a la vegada, entre les quals hi ha la cocaïna, els opioides, els hipnosedants i l’alcohol com les més freqüents, i les víctimes són principalment homes amb una mitjana d’edat de 44 anys. Actualment, Catalunya disposa de 15 sales de consum supervisat que atenen cada any prop de 2.500 persones amb més de 100.000 consums. Cap de les sobredosis que es produeixen en aquests espais acaba en mort, el que demostra que és evitable si s’actua a temps.

En el cas dels opioides, l’administració de naloxona com a antídot per combatre les sobredosis i la formació entre usuaris en l’ús d’aquest fàrmac són decisius per evitar les morts per sobredosi. Des dels inicis del programa (2009) fins a l’any 2022, a Catalunya s’han format 14.551 persones com a agents actius per a la identificació i atenció de la sobredosi amb naloxona, i s’han repartit un total de 15.914 vials.

(Visited 101 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari