L’IPC repunta tres dècimes durant l’agost a Espanya i se situa en el 2,6%

La inflació subjacent baixa una dècima respecte del mes passat, fins al 6,1%

Una persona posa benzina
Una persona posa benzina

L‘Índex de Preus de Consum (IPC) a Espanya ha repuntat tres dècimes a l’agost i ha situat la seva variació interanual en el 2,6%, segons l’indicador avançat publicat aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). L’indicador encadena dos mesos consecutius a l’alça i aquest cop la pujada s’atribueix, sobretot, a l’encariment dels carburants, que registren augments de preu des de principis de l’estiu.

Els preus, per tant, durant l’agost s’han situat un 2,6% més cars que fa un any, i es tracta de la variació interanual més elevada dels últims tres mesos. Cal tenir en compte que els preus es comparen amb l’agost del 2022, quan l’IPC estava disparat fins a màxims històrics amb xifres interanuals que superaven els dos dígits (10,5% a Espanya i 10,2% a Catalunya).

A banda dels carburants, que han pujat de preu, enguany destaca el comportament dels preus de l’electricitat, que han augmentat però menys que durant l’agost de l’any passat. Pel que fa a la inflació subjacent, que no té en compte ni els aliments no elaborats ni els productes energètics, ha baixat una dècima respecte del mes passat, fins al 6,1%. En comparació amb el juliol, els preus de consum han pujat un 0,5%, segons l’indicador mensual.

L’INE publicarà a mitjan setembre les dades definitives de l’IPC de l’agost, i també es coneixeran les xifres per comunitats autònomes. A Catalunya, al juliol la inflació va pujar quatre dècimes, fins al 2,3%.

(Visited 30 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari