El PP congela la constitució dels grups de Junts, PNB i Esquerra Confederal al Senat

La Mesa demana un informe jurídic sobre el préstec de senadors del PSOE a altres formacions

Al mig, Javier Maroto, i a la dreta, Pedro Rollán, a la sessió constitutiva del Senat

El PP ha utilitzat la seva majoria absoluta a la Mesa del Senat per aturar de moment la constitució dels grups parlamentaris de Junts, PNB i Esquerra Confederal a la cambra alta. El vicepresident del Senat, el popular Javier Maroto, ha explicat que la Mesa ha encarregat un informe jurídic sobre la validesa de la fórmula que les formacions han utilitzat per registrar el seu grup amb el préstec de senadors del PSOE, i que no permetrà que es constitueixin mentre no rebi el resultat.

Maroto ha justificat la decisió pel fet que “hi ha formacions que reben més senadors prestats dels que tenen per ells mateixos”, i “no hi ha precedents” sobre la seva validesa. Junts (tres senadors) va registrar un grup conjunt amb Coalició Canària (dos), el BNG (un) i quatre senadors del PSOE per aconseguir el mínim de 10 exigit, i el PNB, que disposa de cinc senadors, va rebre el préstec de cinc senadors del PSOE per fer el mateix.

Només hi ha un grup que es pretengui registrar amb més senadors cedits que propis. Es tracta del cas d’Esquerra Confederal, formada per Més País (1), Ara Eivissa (1), Compromís (1) i Agrupació Socialista de la Gomera (1), que ha rebut sis senadors del PSOE. Segons Maroto, la Mesa rebrà l’informe dels serveis jurídics previsiblement abans de la pròxima reunió, i serà aleshores quan donarà validesa, o no, als grups que han rebut préstecs dels socialistes.

D’altra banda, sí que ha donat per constituïts els grups del PP, del PSOE i d’ERC i Bildu. Els republicans i els abertzales van concórrer plegats a les eleccions i disposen d’11 senadors.

(Visited 36 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari