Comença la tractorada d’Unió de Pagesos cap a Madrid per reclamar ajuts per la sequera

La marxa arribarà a la capital espanyola aquest dimecres, on es manifestaran pagesos d'arreu del país

    Els tractors sortint de la plaça del Vi de Girona en la marxa dels pagesos cap a Madrid (ACN)

    Unió de Pagesos ha iniciat aquest dilluns la marxa que portarà desenes de tractors d’arreu de Catalunya a Madrid amb motiu de la protesta que hi ha convocada aquest dimecres davant del Ministeri d’Agricultura perquè, segons el sector, el govern central no ha concretat com es distribuiran les ajudes contemplades en el Reial Decret que va aprovar per fer front a la sequera.

    El coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, ha recordat que el sector de la pagesia ha patit “el doble” la sequera, ja que ni ha plogut ni han pogut regar tant com voldrien per les restriccions imposades. “Ja que hem contribuït amb els nostres impostos i alhora som els que hem patit més la sequera, volem que hi hagi els suports perquè no es quedi ningú pel camí”, ha assenyalat.

    Segons explica el sindicat en un comunicat, la marxa s’ha iniciat aquest matí a Girona, i aquest vespre, a les 19 h, arribarà a Lleida, on s’uniran altres tractors que s’hauran ajuntat de la Plana de Lleida. La matinada de dimarts 4 també sortiran tractors des d’Amposta (Montsià) i Batea (Terra Alta), i les tres columnes de tractors catalans confluiran a Calanda (Terol) al matí.

    Tenen previst arribar dimecres 5 de juliol a Madrid, conjuntament amb 200 pagesos i pageses d’arreu de les comarques catalanes, que hauran arribat per diferents mitjans. Per tant, la marxa per la sequera haurà durat tres dies i haurà recorregut més de 700 quilòmetres des de Catalunya. El mateix dimecres a les 11.30 h, a la Puerta de Alcalà de Madrid, s’iniciarà la manifestació conjunta amb pagesos de la Unió d’Unions de la Comunitat Valenciana, Madrid, Castella – la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, Andalusia, Cantàbria i Astúries.

    Demandes d’Unió de Pagesos

    Unió de Pagesos considera que el Ministeri d’Agricultura no ha donat resposta a les demandes de la pagesia, i que la proposta del ministre Luís Planas, feta l’11 de maig, “és totalment insuficient degut a l’abast extraordinari i perllongat de la sequera”. Per això, el sindicat ha elaborat un decàleg en el qual exposa les seves demandes, entre les quals hi ha articular ajuts directes per pal·liar pèrdues i sobrecostos, compensacions de les pèrdues de la producció i dels mitjans de producció i l’ús  dels ajuts d’Estat per la guerra a Ucraïna.

    Altres demandes del sindicat són l’adequació de mòduls de l’IRPF, l’exempció de l’IBI de rústica i compensació als ajuntaments per part de l’Estat i l’exempció de tributs lligats a la gestió de l’aigua, tant estatals com catalans. També reclama activar mesures extraordinàries de crisi de l’Organització Comuna de Mercats, l’ús dels fons disponibles del Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural, una flexibilització de la Política Agrària Comuna (PAC) per a aquest any i un avançament d’aquesta, com més aviat millor.

    (Visited 117 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari