Quin programa de TV3 va parlar del tren de Ferrocarrils de la Generalitat que es va despistar de via?

No va ser cap Telenotícies ni cap magazine informatiu com Els Matins, Tot es mou o Planta Baixa. Tampoc en van parlar a l’Està passant. Qui ho va fer va ser Danae Boronat al programa Zona Franca l’endemà que es produís l’equivocació del tren de Ferrocarrils de la Generalitat. El dilluns 15 de maig, un tren dels Ferrocarrils de la Generalitat que havia d’anar a Terrassa es va desviar a Sant Cugat en direcció a Sabadell. La notícia no va ser considerada important per cap dels programes informatius de TV3, que sí que van informar a bastament de les incidències que patien els serveis de Rodalies de Renfe aquells dies.

La valentia dels guionistes de Zona Franca per trencar el mutisme oficial de TV3 va ser moderat ja que en cap moment la presentadora del programa es va referir als Ferrocarrils de la Generalitat quan va fer un gag sobre l’error del seu tren. La seva intervenció va comptar amb la sobreimpressió del titular de la notícia a El Periódico: “Ferrocarrils manda hacia Sabadell un tren que debía ir a Terrassa”. La presentadora va dir textualment: “Els Ferrocarrils envien cap a Sabadell un tren que havia d’anar a Terrassa. Això és jugar amb vides humanes. Imagineu-vos els pobres terrassencs que es troben de cop i volta enmig de Sabadell indefensos. Seria com si els de Tarragona ens envien a Reus. O els de Barcelona a qualsevol lloc de Catalunya. O els jugadors del Barça a Cornellà El Prat. Compte que no es veia tanta crueltat en un viatge de tren des de que enviaven els jueus a un camp de concentració . (…) Crec que abans d’arribar a la destinació, la megafonia del tren hauria d’emetre aquest missatge: Pròxima parada Sabadell, final de trajecte. I si és de Terrassa, també final de la seva vida”.

Molts espectadors deurien pensar que el tren despistat era de Rodalies en no especificar que pertanyia al servei ferroviari de la Generalitat.

Cal pensar que el guionista que va fer la comparació entre la crueltat del patiment dels passatgers que van veure com els desviaven del seu recorregut amb el dels jueus que eren deportats als camps de concentració nazis és el mateix que va escriure el text que va interpretar Joel Díaz quan presentava Zona Franca sobre el camp d’extermini de Mauthausen. En aquell sketch, Díaz va dir que no es veia tants catalans morts de gana a Alemanya des de que van tancar Mauthausen. L’associació Amical de Mauthausen va demanar una rectificació que mai no es va produir. El guionista deu continuar al seu lloc. Tant la broma de Díaz com la de Boronat van ser rebudes amb estupor pel públic. Això és més greu que amagar que un tren que es despista és de la Generalitat. Molt més greu.

(Visited 2.353 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari