Colau, Collboni i Trias arriben gairebé empatats al 28-M amb la mirada posada en els pactes postelectorals

Maragall alerta d'una possible "nova operació d'estat", en aquest cas amb un pacte entre Collboni i Trias

Els alcaldables a Barcelona abans del debat de TV3 (Blanca Blay, ACN)
Els alcaldables a Barcelona abans del debat de TV3 (Blanca Blay, ACN).

Demà, diumenge 28 de maig, 5’4 milions d’electors estan cridats a les urnes per escollir 947 alcaldes a les eleccions municipals. A Barcelona, la cap de llista de BComú, Ada Colau, el candidat del PSC, Jaume Collboni, i el de Junts, Xavier Trias, arriben gairebé empatats a la cita electoral del 28-M. Això fa que tots ells tinguin la mirada posada en els pactes postelectorals, ja que es preveu un consistori fragmentat en què cap de les candidatures s’acosti als 21 regidors que marquen la majoria absoluta de l’Ajuntament de Barcelona.

Colau aspira a un tercer mandat i ofereix acords a PSC i ERC, però Collboni marca distàncies respecte a l’alcaldessa. Trias es compromet a no intentar ser batlle si no és la força més votada i, en canvi, Maragall no ho descarta. Paral·lelament, hi ha una batalla entre PPC, Cs i Valents per veure qui aglutina el vot de la dreta no independentista.

Pactes postelectorals

L’alcaldessa ha ofert obertament pactes a PSC i ERC i el seu objectiu és revalidar un tercer mandat com a l’alcaldia de Barcelona. Es vanta de ser la cap de llista que posa més clarament sobre la taula les seves cartes de cara als pactes postelectorals.

Al llarg de la campanya electoral, Colau ha criticat que Collboni, renegui de part de les polítiques municipals quan ell ha format part del seu govern com a primer tinent alcalde fins al gener del 2023. Llavors Collboni va deixar el càrrec per centrar-se en la cursa electoral. Per aquest motiu, Colau l’acusa d’haver abandonat les seves responsabilitats.

El candidat de llista dels socialistes és crític amb polítiques com mobilitat i habitatge de l’últim mandat. En els últims dies s’ha desmarcat del govern municipal. En campanya també ha assegurat que no buscarà ser alcalde ni soci minoritari si no queda primer el 28-M: “Si un perd, va a l’oposició”.

“Nova operació d’estat”

Ernest Maragall va guanyar les eleccions municipals de fa quatre anys empatant amb Ada Colau amb 10 regidors però superant-la per més de 4.000 vots. Ha dedicat bona part de la campanya a denunciar el “pacte de la vergonya” que va impedir que fos alcalde, en referència al suport del PSC i dels tres regidors de Barcelona pel Canvi a la investidura de Colau. Ha alertat del risc que ara hi hagi una “nova operació d’estat”, un possible pacte de la “sociovergència” amb el suport del PP.

Xavier Trias es presenta a les eleccions del 28-M com a revulsiu, apel·lant al vot útil contra l’alcaldessa. Si no aconsegueix recuperar l’alcaldia, ha deixat clar que “no es quedarà escalfant la cadira”. Garanteix que els pactes postelectorals els triarà ell i no Junts: “Qui decideix és qui comanda aquestes eleccions”, ha afirmat.

(Visited 75 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari