Oriol Soler era el ‘cervell’ de Tsunami Democràtic

El sumari que instrueix el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón inclou informes que ha realitzat la Guàrdia Civil sobre aquest moviment clandestí

oriol soler faqs
Oriol Soler

L’empresari Oriol Soler, detingut en l’operació Volhov, realitzada pel jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona l’octubre del 2020, era un dels dirigents més importants de Tsunami Democràtic. Així es reflecteix en els primers informes sobre aquesta plataforma clandestina que ha realitzat la Guàrdia Civil per al jutge Manuel García Castellón, de l’Audiència Nacional. “Oriol Soler hauria participat activament en el monitoratge de les accions de Tsunami Democràtic en temps real i en la presa de decisions, i s’han trobat converses en aquest sentit relatives a les accions de l’Aeroport Josep Tarradellas El Prat, la jornada de reflexió del 9 de novembre del 2019 o el tall de l’AP-7 els dies 11, 12 i 13 de novembre del 2019, entre altres”, diu l’informe policial.

Els investigadors carreguen sobre les seves espatlles fets dels quals s’ha contrastat la veracitat, segons expliquen, com la participació de Soler en l’organització d’accions com els “col·lapses de l’aeroport de Madrid-Barajas i actes durant la celebració del clàssic entre el FC Barcelona i el Reial Madrid el 18 de desembre del 2019”. En aquesta última acció, Tsunami planejava fer baixar al terreny de joc una pancarta reivindicativa portada per drons, però la vigilància policial va frustrar el seu dispositiu. A més, la intenció era omplir el camp amb pilotes inflables amb el lema Spain, sit and talk, acció que també va resultar un fracàs. La fallida acció al Camp Nou va significar el començament de la fi de Tsunami Democràtic després de tot just un parell de mesos en actiu.

L’informe de la Guàrdia Civil relata que Oriol Soler “demostra tenir una extensa i multidisciplinària xarxa de contactes amb persones que, en diferent grau d’intensitat, haurien exercit funcions significatives en l’organització i l’execució de les accions de Tsunami Democràtic”. L’empresari és considerat “peça activa i fonamental en l’espectre estratègic de Tsunami, i es pot inferir que tenia coneixement de la il·licitud i fins i tot la possible qualificació com a terrorisme dels fets protagonitzats per Tsunami”.

La seva especialitat és la comunicació, no endebades ha estat promotor de diverses aventures mediàtiques al llarg de les últimes dues dècades. Soler va ser un dels que van posar en marxa el grup Cultura03 o el diari Ara, per exemple, abans d’esdevenir director general de la cooperativa Abacus, càrrec que manté en l’actualitat. A més, va ser l’artífex de diversos vídeos i campanyes de comunicació d’Òmnium Cultural i l’ANC. Va dirigir la campanya Ara és l’hora i va codirigir l’estratègia de comunicació de Junts pel Sí en les eleccions del 27-S del 2015, i se’l situa a l’estat major del procés que va portar al referèndum. El 9 de novembre del 2017, va mantenir una reunió amb Julian Assange a l’ambaixada de l’Equador a Londres. Aquesta entrevista, a la qual Soler va assistir amb Andreu Grinyó, un expert en màrqueting, va servir per a alguna cosa: a partir de llavors, Assange es va alinear amb les postures més radicals de l’independentisme català. Aquest bagatge li va servir a Soler per fer-se un lloc a la cúpula de l’organització del Tsunami.

“Oriol Soler, al costat d’usuaris com Konan o, des d’un nivell superior, Pare Carbasser, dirigeix i integra l’aparell encarregat de l’estratègia comunicativa de Tsunami Democràtic”, assegura la Guàrdia Civil. Aquesta afirmació permet argumentar als investigadors que “ha participat activament en la confecció dels comunicats oficials de Tsunami Democràtic, mesurant els temps per a la seva publicació, calculant la seva equidistància temporal amb les accions previstes i planificant la repercussió mediàtica mitjançant el manteniment d’una extensa xarxa de contactes amb diferents mitjans de comunicació social”.

Tàndem amb ‘Konan’

Que era una peça fonamental de l’entramat de Tsunami sembla confirmat per diversos fets, entre ells que va ser un dels primers a llançar la consigna Spain, sit and talk, que seria el lema clau per boicotejar el partit de futbol del desembre del 2019. Però també hi ha converses que corroboren aquesta tesi: “Aquest extrem es posa de manifest en les seves converses amb l’usuari de Wire amb el pseudònim de Konan. Una de les converses entre els dos interlocutors versava sobre la recerca de canals de confiança amb periodistes a través de Konan, amb la intenció de ser portada del diari El País o de concedir una entrevista de Tsunami amb aquest diari. En aquest mateix sentit, pretenien que es donés publicitat a les accions de la plataforma a través de mitjans com la Cadena SER o l’agència EFE, com s’adverteix en el missatge ‘d’avui per demà, hauríem de fer-ho via EFE // Demà podem buscar algú de confiança que ens obri canal segur’”.

El nom de Konan es refereix al diputat d’ERC Ruben Wagensberg, que era l’encarregat de redactar els comunicats que després filtrava Soler per treure’n el màxim rendiment en qüestió d’impactes mediàtics. “Cal esmentar que, en el marc d’aquesta estratègia comunicativa, es compta amb la connivència de figures polítiques. Aquests fets es dedueixen de missatges com ‘Ja estan els tuits de krls’”. El nom de krls és el que utilitza Carles Puigdemont com a usuari de Twitter.

Els informes policials donen a Oriol Soler una gran importància en l’organigrama de la plataforma clandestina. “Queda acreditat el paper preponderant d’Oriol Soler a l’hora de marcar els temps per a la publicació de l’aplicació de Tsunami Democràtic. Aquest extrem es posa de manifest en les converses entre l’usuari Konan i Oriol Soler, i en els quals també s’anomenen Pare Carbasser i Congestus com a actors fonamentals”. En un altre moment, els investigadors afirmen: “Atenent l’estudi del contingut de les diferents converses, es pot confirmar que Oriol Soler és una figura clau en l’organització del moviment Tsunami Democràtic, com es confirma en diverses converses en les quals s’evidencia la informació de què disposa aquest sobre els actes que Tsunami té intenció de realitzar, amb antelació a la seva realització, i destaca que aquestes accions van ser les més violentes i les que van causar més impacte internacional”.

L’empresari està a l’ull de l’huracà: “Un altre dels aspectes que podem confirmar és la posició d’influència que exerceix Oriol Soler sobre els altres membres, com es desprèn en la conversa mantinguda el dia 17 d’octubre del 2019, després dels greus altercats que es van produir a Catalunya, protagonitzats/encoratjats per la plataforma Tsunami Democràtic, per uns comentaris contraris al que va establir o dirigir Soler al seu partit, que realitza Lluís Pérez Lozano al grup Indis Grup 1O”. Lluís Pérez, professor de la Universitat Pompeu Fabra, era director acadèmic de la Fundació Josep Irla, l’entitat de referència d’ERC. El grup Indis Grup 1O, per la seva banda, operava en xarxes socials i es dedicava, segons els informes policials, a manipular informació i notícies “des dels diferents estaments als quals pertanyen i que conformen els mitjans de comunicació més importants de Catalunya, fixant les seves declaracions, opinions i redaccions sobre tots els successos esdevinguts”. Per això, la diana dels investigadors s’ha posat ara en la figura d’Oriol Soler.

(Visited 773 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari