La sequera i les restriccions d’aigua condicionen les previsions de fruita de pinyol a Catalunya

Es preveu un increment dels costos de producció que el sector confia que es vegi compensat per un increment de preus

Un tub de reg gota a gota en una finca de nectarines de Castelldans (ACN)
Un tub de reg gota a gota en una finca de nectarines de Castelldans (ACN)

La sequera i les restriccions al regadiu condicionen les previsions de collita de fruita de pinyol difoses per l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) i el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat. Tot i que es colliran més quilos que l’any passat, especialment marcat per les gelades, la falta d’aigua d’enguany farà caure la producció en comparació amb la mitjana dels darrers cinc anys. Així, la patronal del sector estima que a Catalunya es colliran unes 413.330 tones de préssecs i nectarines, un 5% menys del que és habitual.

El director general d’Afrucat, Manel Simón, ha explicat que la floració en general ha estat “bona o molt bona”, i això ha implicat que els fructicultors hagin hagut de fer una aclarida molt intensa perquè els arbres estaven molt carregats de fruits. Davant d’aquest panorama, Afrucat i el Departament d’Acció Climàtica han optat per presentar unes xifres de producció estimades que podrien canviar radicalment, si continua la sequera i si les restriccions al regadiu del canal d’Aragó i Catalunya van a més. Actualment, aquest canal aporta la dotació d’aigua per a la zona amb major producció de fruita de pinyol de tot Catalunya, Espanya i, fins i tot, Europa, el Baix Segre, i té unes restriccions que van de 0 a 20 litres per segon.

D’altra banda, hi haurà un increment de costos de producció, sobretot en mà d’obra, perquè cal fer més aclarides i això representa destinar més gent i més hores a treballar al camp. En aquest sentit, el sector preveu que la fruita s’encareixi, i això afectarà la inflació en funció del pes que tingui la fruita en l’alimentació de la ciutadania.

(Visited 12 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari