Docents interins portaran a la justícia europea el Concurs de Mèrits d’Educació per “anomalies”

El departament defensa que el nombre de places s’ha calculat “seguint els criteris marcats per la llei estatal”

    Pindoc denuncia irregularitats en el Concurs de Mèrits del Departament d'Educació en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes (ACN)

    La Plataforma d’Interines Docents de Catalunya (Pindoc) ha anunciat aquest dijous que portarà a la justícia europea el Concurs de Mèrits del Departament d’Educació en considerar que s’han produït diverses “anomalies”. En aquest sentit, denuncien que no ha servit “per estabilitzar les persones que porten més anys treballant” i lamenten que “milers” han quedat fora del concurs i no han obtingut plaça. Concretament, assenyalen que “gairebé 5.000 persones que a dia d’avui compten amb més de 7 anys d’experiència han quedat fora”, però el Departament defensa que el nombre de places s’ha calculat “seguint els criteris marcats per la llei estatal” i recorda que les bases “no només puntuen l’antiguitat”.

    Des de la plataforma han estat molt crítics amb el procés, assegurant que es tracta d’un “despropòsit” per part d’Educació. Pindoc ha qüestionat que no es considerin mèrits com un recompte de punts “i prou” per poder estabilitzar treballadors que, segons afirma, es troben “en frau de llei”. “S’han estabilitzat persones sense serveis prestats i, per contra, han quedat fora treballadors amb fins a deu anys d’experiència”, afegeix. “Hi ha 15.913 docents que tenen una antiguitat superior a 3 anys i que, per tant, s’han d’estabilitzar. 4.858 aspirants exclosos amb una antiguitat superior a l’1 de setembre de 2016 que corresponen al mateix nombre de places que, segons el marc normatiu estatal, haurien d’haver estat oferides. I 8.961 treballadors amb 5 o més anys treballats que també han quedat fora”, resumeix Pindoc.

    D’altra banda, segons el portaveu de la plataforma, Víctor del Aro, aquesta situació de “descontrol” i “incertesa” ha generat molt de neguit a diversos treballadors, que s’han vist abocats a agafar “la baixa mèdica” per “depressió, ansietat o angoixa”. Per tot plegat, reclama al govern català i al Parlament la realització d’una auditoria externa de la fase del Concurs de Mèrits, mitjançant la creació d’una comissió que inclogui, com a mínim, personal docent neutral que no sigui representant sindical i que estigui especialitzat en el tractament de dades.

    Els interins han carregat també contra el Concurs d’Oposició per estabilitzar 14.200 places a partir del 30 de juny i pel qual “encara no s’ha publicat el llistat d’admesos i on s’espera que es presentin al voltant de 50.000 persones”. Des de la plataforma demanen que es paralitzi i que es firmi un pacte d’estabilitat amb l’executiu de la Generalitat que garanteixi els llocs de treball fins a la jubilació a tots els treballadors del sector públic que es troben en aquest tipus de situacions. Una altra opció que ha posat sobre la taula Del Aro ha estat la possibilitat de transvasar places del concurs oposició al concurs de mèrits, per “almenys” poder compensar part de les “anomalies” que s’han donat fins al moment.

    Educació es defensa de les crítiques

    Pel que fa al Departament d’Educació, ha recordat que el nombre de places del Concurs de Mèrits es va calcular seguint els criteris marcats per la llei estatal 20/2021. Així, es van sumar les places ocupades amb caràcter temporal de forma ininterrompuda abans de l’1 de gener del 2016, i les places ocupades de forma temporal per personal amb relació temporal abans de la mateixa data.

    “D’acord amb això, es va extreure la llista de persones inscrites a la borsa de personal interí docent per al curs 2021-2022, que, independentment dels llocs que haguessin ocupat, tenien més de cinc anys de serveis prestats incloent interinatges per places estructurals o de reforç i inclús de places per substitució”, recorda el departament. La llista incloïa 12.504 persones i posteriorment es va ampliar fins al total de 12.859, perquè es va fer un recàlcul més ajustat en el temps.

    Educació també afegeix que es tracta d’un tema que es va tractar a la mesa sectorial del juliol del 2022 i subratlla que les bases no només puntuen l’antiguitat, sinó també altres mèrits com l’expedient acadèmic, les titulacions addicionals, la superació d’altres oposicions o la realització de formació permanent. “Les bases del Concurs de Mèrits venen dictades pel Reial Decret estatal que les fixa, i des de la Generalitat només s’ha pogut modificar què es fa en cas d’empat”, afirmen fonts del departament.

    Pel que fa a la petició de transvasar places del concurs oposició al concurs de mèrits, Educació conclou que no es pot donar compliment a la demanda, ja que estan publicats “en temps i forma, i amb un nombre de places establert” i, per tant, “no seria correcte administrativament”.

    (Visited 67 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari