‘Russia Today’ i ‘Sputnik News’, altaveus del ‘CatalanGate’

Dos mesos després de la invasió russa d’Ucraïna, els mitjans propagandistes del Kremlin van destacar l’informe de Citizen Lab sobre el suposat espionatge d’independentistes catalans

Informacions de Russia Today i Sputnik News sobre el 'CatalanGate' el mateix dia que el denunciaven a Brussel·les pressumptes víctimes de l'espionatge

Russia Today i Sputnik News són dos mitjans de comunicació lligats al Kremlin l’accés al qual a través de les plataformes habituals d’Internet ha estat vetat per la Unió Europea després de la invasió russa d’Ucraïna, el 24 de febrer de l’any passat. Amb tot, s’hi pot accedir a través de xarxes privades virtuals (VPN). Utilitzant aquest sistema es constata que ambdós mitjans propagandístics de Vladimir Putin i la seva guerra a Ucraïna continuen pendents del procés independentista català, com ho van estar durant el mandat de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. El 19 d’abril, dos mesos després que comencés l’agressió a Ucraïna, Russia Today i Sputnik News van combinar les informacions de suport a la invasió amb la notícia que el col·lectiu canadenc Citizen Lab havia publicat un informe que va batejar CatalanGate segons el qual els telèfons de 65 persones partidàries de la independència de Catalunya havien estat suposadament espiats pels serveis d’intel·ligència espanyols.

El CatalanGate de Citizen Lab va aparèixer al seu web el 18 d’abril i l’endemà la seva publicació als mitjans vinculats al Kremlin va coincidir amb la roda de premsa que van fer a Brussel·les portaveus dels partits i plataformes independentistes suposadament víctimes de l’espionatge.

Russia Today va col·locar la notícia sobre el CatalanGate a un apartat específic del seu portal que du el nom de “Independencia de Catalunya”. Hi barrejava el presumpte espionatge als independentistes catalans amb el que haurien patit altres dirigents europeus, segons Citizen Lab, amb el mateix progamari maliciós: Pegasus. El titular de la notícia era que “Un programa espia israelià va apuntar a Boris Johnson” i al subtítol s’hi llegia: “El programari espia Pegasus es va dirigir a líders europeus i figures del moviment independentista català, segons una empresa d’investigació cibernètica”. Al text de la informació, il·lustrada amb el logotip de l’empresa israeliana NSO, creadora de Pegasus, s’hi llegeix: “Entre el 2015 i el 2020 es van infiltrar més de 60 telèfons vinculats a activistes catalans, inclosos els d’advocats, polítics i membres del Parlament Europeu que han donar suport a la independència de la regió del nord-est d’Espanya. El New Yorker el va batejar com el ‘cúmul d’atacs i infeccions documentats de forma forense més gran registrat’. “Tots els diputats catalans al Parlament Europeu que van donar suport a la independència van ser atacats directament amb Pegasus o mitjançant una sospita d’orientació relacional”, va dir Citizen Lab”. I afegia: “Tot i que l’origen d’aquests atacs no està clar, els polítics catalans han assenyalat el govern espanyol amb el dit, mentre que informes anteriors als mitjans locals indiquen que els serveis d’intel·ligència espanyols han emprat el programa Pegasus en el passat, específicament contra independentistes destacats”.

El text que va publicar Sputnik News el mateix dia era més llarg. Va titular la notícia “CatalanGate, el suposat espionatge d’Espanya a independentistes catalans’ i va subtitular-la així: “Més de 60 polítics i dirigents independentistes de Catalunya haurien estat espiats pel programa israelià Pegasus d’acord amb la investigació d’un grup d’experts de ciberseguretat de la Universitat de Toronto”. La peça, inclosa a l’apartat “Espanya” del servei Sputnik Mundo,  destaca que “els atacs van succeir enmig de les complicades negociacions entre el Govern d’Espanya i Catalunya per solucionar el conflicte polític a la regió” i que “encara que Citizen Lab no assenyala directament a cap Govern en particular, sí que recull al seu informe que els objectius i moments de les infeccions eren d’interès evident pel govern espanyol”. La notícia acaba amb unes paraules de l’ex-president de la Generalitat fugit a Brussel·les, Carles Puigdemont, extretes de la roda de premsa del dia 19: “Notificarem el cas a les Nacions Unides i al Consell d’Europa, i presentarem una querella per espionatge massiu”.

La comissió del Parlament europeu que investiga la ingerència russa en la política dels països de la Unió Europea publicarà aviat les conclusions del seu treball.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari