Òscar Andreu, líder dels humoristes contractats per TV3 que difonen l’odi a Espanya

El copresentador d’‘Està passant’ considera que no té perquè complir el Llibre d’Estil de la CCMA i omple el seu Twitter d’insults i menyspreu a tot allò que soni a espanyol

Gag d'Òscar Andreu al programa 'Està passant, de TV3, el passat 6 de març

“Diguem NO a donar explicacions tota l’estona als espanyols”. Aquest és el missatge que va escriure a Twitter Òscar Andreu, el 10 d’abril, per comentar l’allau de crítiques que havia rebut Està passant, el programa de TV3 en què col·labora, arran de la realització d’un gag en què es burlava de la vírgen del Rocío. Andreu, que en ocasions, com el passat 20 de març, substitueix Toni Soler com a presentador principal del programa, puja contínuament missatges al seu perfil de Twitter insultant i menyspreant tot allò que soni a Espanya.

Fins fa unes setmanes Andreu tenia competència en aquesta actitud a TV3 en els membres de l’equip del negoci audiovisual La Sotana que formaven part del programa Zona Franca. Joel Díaz el presentava cridant cada cop que el començava “puta nit i bona Espanya”. Manel Vidal, col·laborador setmanal de Zona Franca, l’emprenia cada dos per tres contra Espanya i va acabar sent acomiadat per comparar els votants del PSC amb els nazis. Tots dos, juntament amb Magí García, que era guionista del programa, van abandonar-lo arran de l’acomiadament de Vidal. Díaz, Vidal i García formen part de La Sotana juntament amb Andreu Juanola. Díaz treballa a L’última hora del matí de Catalunya Ràdio, Juanola, a El Suplement, també de Catalunya Ràdio, i García és guionista d’Està passant. Vidal treballa com a guionista del programa La competència, a RAC1, conduït per Òscar Andreu. El Llibre d’estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) dictamina que els professionals de TV3 i Catalunya Ràdio no poden manifestar expressions públiques que posin en qüestió la neutralitat i la imatge d’aquests mitjans. Cap de les persones esmentades en aquest article fa cas d’aquesta norma, però Òscar Andreu és el que la infringeix més sovint.

“No hem de confondre l’Estat amb el Deep State. Uns viurien més tranquils si els catalans desapareguéssim i els altres… també”, escrivia a finals de febrer. Uns dies abans redactava aquesta piulada: “Sabies que això de gastar milions d’euros dels nostres impostos en espiar/reprimir un moviment polític legítim, infiltrar-se en associacions igualment legítimes, petar-se el sistema sanitari, etc, és un delicte tipificat com a ‘prevaricació agreujada la que tinc aquí penjada?”.

“Si has de dir nazi, lazi, zombi o tarat a un indepe, no pateixis: el nacionalisme d’estat, la llibertat d’expressió i els límits de l’humor et protegeixen. Pensa que per la unitat d’Espanya pots enterrar gent en calç vida. Ara, si com a indepe, en una secció d’humor fas un gag… I que els arbres del debat sobre els límits de l’humor no ens tapin el bosc de l’ocupació”, tuitejava després de l’acomiadament de Manel Vidal per representar els votants socialistes amb una esvàstica nazi.

“En ausencia de catalanes se puede hablar de todo”, va escriure el 8 d’abril amb el seu curiós sentit de l’humor.

No amaga la seva sintonia amb la CUP. El març reenviava un missatge del diputat cupaire Albert Botran en el qual es queixava que no el deixaven parlar en català al Congrés. “El VAR diu que és el que passa quan vas al Parlament d’un país estranger i parles una llengua que, no només no consideren pròpia, sinó que la voldrien desapareguda. Per tant: Ben expulsat!”, va afegir en el seu comentari. L’1 d’abril va reenviar la piulada del candidat de la CUP a l’alcaldia de Terrassa, Jaume Bofill, en què acusava el grup municipal socialista d’haver-se abstingut en la moció de suport a una professora suposadament denunciada a comissaria per parlar en català. La reflexió del presentador d’Està passant va ser: “Sabies que si vols reprimir, invisibilitzar i aniquilar una llengua va molt bé que hi hagi gent que miri cap a una altra banda i que, arribat el moment, s’abstingui?”.

El 10 d’abril, Andreu va plantejar aquesta enquesta als seus seguidors de Twitter: “Vosaltres què preferiu? Que els humoristes facin sàtira del poder (econòmic, polític, religiós, etc) com a qualsevol democràcia més o menys sana, consolidada i compromesa amb la llibertat d’expressió o enterrar gent en calç viva? VOTEU!”. Un 76,4% va votar la primera opció. Un usuari de Twitter el va replicar així: “Què preferiu? 1. Viure de l’enganyifa del procés indignament (subvencionat per la Generalitat). 2. Treballar en el que calgui i viure dignament”.

Sigfrid Gras, director de TV3, i Rosa Romà, presidenta de la CCMA, miren cap a una altra banda quan els recorden que Òscar Andreu lidera el grup de treballadors de la televisió pública catalana que vulneren sistemàticament un Llibre d’Estil que diu textualment: “Els professionals de la CCMA no poden fer manifestacions públiques que comprometin la imparcialitat dels nostres mitjans”.

(Visited 133 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari