La taxa de letalitat de la Covid-19 cau després d’emportar-se gairebé 30.000 vides en tres anys a Catalunya

La vacunació massiva ha reduït la mortalitat de forma progressiva: 15.909 morts en el 2020 i al voltant de 10.000 en el 2021

Vacuna de Pfizer i BioNTech contra la Covid-19
Vacuna de Pfizer i BioNTech contra la Covid-19.

El coronavirus ha deixat una empremta inesborrable a les vides dels catalans: 29.328 persones han mort en tres anys per la Covid-19, que és més de l’equivalent a tots els habitants de la ciutat de Sitges, segons el Registre de Mortalitat del Departament de Salut. Gràcies a la vacunació massiva, la taxa de letalitat ha anat reduint-se de manera progressiva, minimitzant els seus efectes fins a convertir-se en un virus més que conviu amb els ciutadans.

Gairebé la meitat de les morts es van concentrar en el 2020, any en què encara no hi havia vacuna i en el qual es van registrar 15.909 morts, a parts iguals entre dones (7.986) i homes (7.923). El virus va ser demolidor contra les persones majors, moltes d’elles als geriàtrics, on va haver-hi més de 4.000 morts.

En la primera ona va haver-hi jornades difícils d’oblidar: entre el 16 de març i el 14 d’abril del 2020 va haver-hi més de 300 morts diaris a Catalunya, amb un pic màxim de 417 en un sol dia el 30 de març.

El 2021 va ser l’any de la campanya de vacunació massiva de la població, que es va realitzar de manera progressiva. En acabar aquest any, es van comptabilitzar uns 10.000 òbits.

El passat estiu, Catalunya va registrar un excés de mortalitat d’un 15%, que succeeix quan les defuncions per qualsevol causa són superiors al que és esperable per a un període de temps. Aquest increment va ser més atribuïble a les altes temperatures que a infeccions respiratòries agudes com la Covid, segons un estudi que va fer a posteriori el Departament de Salut de la Generalitat.

(Visited 51 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari