L’incògnit any 2023

Ha arribat el moment més esperat, ha arribat l’any que tothom tem o hi té esperança, segons la seva ideologia: el 2023 i les eleccions que l’acompanyen a tot el país.

Aquest any tenim un spoiler d’alguna cosa que passarà segur… Tocarà passar per les urnes diferents vegades. Per sort per a la majoria i per desgràcia per a altres, estem en un país democràtic on la ciutadania tria cada quatre anys qui vol que el governi la seva ciutat, comunitat autònoma o el seu país. I arribat aquest moment, tocarà passar per les urnes aquest mateix any.

Les pròximes eleccions municipals a Espanya se celebraran el 28 de maig, unes eleccions que coincidiran amb les autonòmiques de les comunitats no històriques, com és habitual, però no amb les europees, que seran el 2024. Les 13 comunitats espanyoles no històriques (totes excepte Andalusia, Catalunya, Galícia i País Basc) celebraran eleccions autonòmiques el 28 de maig, coincidint amb els comicis municipals. Tot i això, malgrat que Catalunya va celebrar eleccions autonòmiques el 14 de febrer del 2021, per la qual cosa les pròximes tocarien el febrer del 2025, la ruptura del Govern de coalició entre ERC i Junts ha deixat el president Pere Aragonès en una precària minoria parlamentària que pot precipitar la convocatòria de noves eleccions si no aconsegueix tirar endavant la governabilitat.

Què passarà, no ho sap ningú. Podem mirar les previsions d’intenció de vot i les enquestes realitzades per diaris o fonts oficials per fer-nos una idea del que pot passar, però el teu vot pot impedir- ho o fer-ho realitat. Serà interessant veure què passarà el 28 de maig a la ciutat de Barcelona, ja que la incògnita és majúscula i la cosa va de quatre. El PSC recuperarà el poder de la ciutat sota el comandament de Jaume Collboni? L’alcaldessa Ada Colau es mantindrà malgrat les crítiques i la rivalitat que se li presenta? Donarà la sorpresa Xavier Trias? ¿Aconseguirà aquesta vegada Ernest Maragall establir-se com a alcalde a diferència de les anteriors eleccions, en què Colau va aconseguir-ho malgrat quedar darrere seu?

Aquestes eleccions municipals seran de les més igualades de la història de la ciutat. Sembla que Collboni aquesta vegada és qui té més possibilitats, segons totes les enquestes, però molt a prop l’acompanyaran l’actual alcaldessa, Ada Colau, el candidat convergent i exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el guanyador de les eleccions municipals del 2019, Ernest Maragall. Veurem qui guanya, però també qui pacta. D’alcalde només en pot ser un i potser tindrem sorpreses en els pactes postelectorals…

A nivell estatal, aquest 2023 decidirà si Espanya progressa o retrocedeix, si es manté el Govern progressista de coalició liderat per Pedro Sánchez amb el suport d’Unides Podem o guanyaran els conservadors, la dreta i la ultradreta d’aquest país, el PP i Vox . En aquestes eleccions generals tots i totes, votem el partit que votem, ho farem pensant en bloc progressista o conservador. I la por per part dels uns i dels altres són els motors que motivaran principalment a votar la ciutadania. Guanyarà el PSOE o el PP, però aquesta vegada tindrem més present que mai que no hi haurà majoria absoluta, guanyi qui guanyi, i, per tant, que la clau la tindran els pactes postelectorals, ja sigui amb Sumar o Podem, o com decideixin anomenar-se finalment, o la ultradreta, anomenada a Espanya Vox, si es donés el cas que guanyés el PP i poguessin pactar.

Tot indica que el candidat del PP serà Alberto Núñez Feijoó. No goso dir si Yolanda Díaz es presentarà en bloc o en solitari amb Sumar. I no goso pronosticar qui guanyarà ni quin bloc aconseguirà sumar més vots, si el progressista o el conservador. Sí que m’atreveixo a dir sense por d’equivocar- me que el PSOE es presentarà sota el comandament del president Pedro Sánchez i que Ciutadans passarà de ser actualment un partit inútil a inexistent o ridícul, i això s’aplica en matèria municipal, autonòmica i estatal.

El que m’atreveixo a pronosticar és que la por farà que la participació pugi, i tant de bo sigui així, perquè ens hi juguem el futur, ens hi juguem els nostres sous, ens hi juguem la nostra sanitat, la nostra educació, la nostra ciutat… El futur està a les nostres mans, en el nostre vot. Tenim encara uns mesos per pensar qui volem que ens governi o, en cas de no saber-ho, qui no volem que ho faci. Veurem que ens ofereix aquest any electoral.

(Visited 87 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari