La comissió Pegasus reprèn les pràctiques del 6 i 7 de setembre del 2017 al Parlament

La majoria independentista convida Boye, Van den Eynde i Salellas i bloqueja la dels experts que han denunciat la manca de rigor del CatalanGate

Els diputats socialistes se'n van de la Comissió Pegasus després que el seu president anunciés que hi hauria compareixences abans d'aprovar-les

El Parlament de Catalunya ha reviscut avui les pràctiques en què va incórrer els dies 6 i 7 de setembre del 2017. Ha estat a la comissió d’investigació del suposat espionatge a polítics i activistes independentistes catalans batejat com CatalanGate pel col·lectiu canadenc Citizen Lab, que el va divulgar el 18 d’abril del 2022, i per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) que el va impulsar. La majoria independentista de la comissió ha convidat a la seva primera sessió a tres persones abans que s’aprovés la seva compareixença, un fet que ha provocat l’enuig dels representants socialistes que han abandonat la sala. El representant de Catalunya en Comú Podem, Lucas Ferro, s’ha sumat a la queixa del PSC però no ha abandonat la reunió.

La primera sessió de treball d’aquesta comissió, que s’ha celebrat vuit mesos després que la Mesa del Parlament aprovés la seva creació ha comptat amb tres punts de l’ordre del dia. El primer ha estat l’aprovació o no de les compareixences proposades pels diferents grups. El tercer punt d’aquest ordre del dia ja ha inclòs la compareixença dels advocats d’independentistes Benet Salellas, Andreu Van den Eynde i Gonzalo Boye. Els dos darrers també consten com a suposades víctimes al CatalanGate de Citizen Lab. El president de la comissió, Josep Maria Jové (ERC), ha hagut d’accelerar el debat previ a les compareixences perquè Boye tenia pressa i ha marxat després d’intervenir el primer de tots. No li han pogut fer preguntes per culpa d’aquesta pressa. Salellas i Van den Eynde sí que han respost a les preguntes dels diputats que s’han quedat a la comissió.

Jordi Terrades, en nom del grup socialista, ha recordat que en els anys que porta participant en comissions d’investigació del Parlament mai s’havia trobat amb què compareixents encara no ha aprovats ja figuraven en l’ordre del dia d’una de les seves sessions i ha considerat el comportament de la majoria independentista, formada pels representants dels grups d’ERC, JxCat i CUP, una “manca de respecte”. El portaveu de Catalunya en Comú Podem s’hi ha referit com una actuació “anòmala” i ha constatat la “paradoxa” que suposa que hi hagi compareixences previstes abans d’aprovar el calendari de treball de la comissió, una qüestió que era el segon punt de l’ordre del dia.

El corró parlamentari format pels grups independentistes ha votat en contra de la compareixença dels experts crítics amb el CatalanGate de Citizen Lab. Gregorio Martín, catedràtic en Ciències de la Computació de la Universitat de València, que va comparèixer al Parlament europeu en una de les sessions de la comissió que hi investiga l’ús de Pegasus a diferents països europeus, ha estat vetat avui al Parlament català. També ho ha estat l’expert en ciberseguretat Jonathan Scott, autor de l’informe “Destapant Citizen Lab: Desmentit el CatalanGate”.

L’única concessió que ha fet la majoria de la comissió a les sol·licituds de compareixença incòmodes que ha fet el PSC és la d’acceptar la de l’activista independentista Elies Campo, que va coordinar la investigació de l’anomenat CatalanGate i que ha estat tractat d’impostor per Telegram Messenger, ja que s’ha fet passar per directiu d’aquesta empresa durant uns quants anys quan mai no hi ha estat contractat.

La comissió Pegasus del Parlament ha trigat vuit mesos en fer la seva primera sessió de treball, s’ha estrenat amb un escandalós abús del joc parlamentari i no ha mostrat massa interès en treballar ràpid. La proposta de Josep Maria Jové és que faci una sessió mensual els divendres. PP, Ciutadans i Vox no hi han volgut participar perquè la consideren una “pantomima propagandística”.

(Visited 193 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari