Un tub cap al no-res?

Fa uns dies es va anunciar la construcció d’una canonada submarina, de més de 450 km que connectarà Barcelona i Marsella i que tindrà un  mòdic cost de només 2.500 milions d’euros.  Si el nom fa la cosa, el d’aquest enginy no enganya: H2Med, que  està destinat a transportar hidrogen verd pel Mediterrani, de l’Espanya suposadament productora a l’Europa necessitada d’energia per culpa d’en Putin.  Primer es va dir que transportaria gas natural, cosa difícil d’entendre perquè tenim un gasoducte que va morir fa tres anys a  Hostalric (anomenat MidCat)   i que seria molt més barat de connectar amb França, uns 400 milions d’euros.  Però sembla que els francesos no en volen saber res, aquí també vàrem ajudar al fet que s’aturés per restriccions ambientals i ara es diu que no tenia rendibilitat econòmica. És un veritable misteri que els números no surtin amb 400 però sí amb 2.500 milions.

Donat que somiar és gratuït, suposem que estem a 2030 i que el gasoducte està acabat. L’objectiu és que transporti 2.000.000 de Tm d’hidrogen, que representa aproximadament un 10% del que es preveu que consumirà Europa en un data tan propera.  Un cop inaugurat què? On es fabricarem  el gas que s’haurà d’injectar a la canonada? Sembla complicat  que una tecnologia ara per ara absolutament vacil·lant aconsegueixi, en cinc anys, passar de la quantitat ínfima d’hidrogen que avui  es fabrica a Espanya a dos milions de tones.

El més probable és  que llavors algú digui: “ja que no tenim hidrogen, hi farem passar gas natural”.  I segur que trobaran  arguments per a justificar la modificació. I si això passés, i jo encara ho puc veure, estaria bocabadat i em preguntaria  el perquè ens haurem gastat cinc vegades més per portar gas a Europa quan el més senzill era continuar el gasoducte mort a Hostalric.

Per què penso que no tindrem a punt l’hidrogen quan s’inauguri el H2Med?. Per ara, l’única tecnologia aplicable a gran escala per a produir hidrogen és l’electròlisi  de l’aigua. Per tant, generar hidrogen requereix aigua i energia (energia renovable en el cas que en diguem hidrogen verd). Quanta aigua i quanta energia? Ara us ho explico.

En primer lloc, l’aigua. Per cada quilo d’hidrogen fan falta uns 10 litres d’aigua; en conseqüència, per a fer dos milions de tones, caldrien 20 Hm3 d’aigua, que ha de ser dolça ja que la salada produeix toxines.  Com a referència, en l’actual situació de sequera, l’embassament de Sau té emmagatzemats uns 30Hm3. Doncs, si avui s’hagués de fabricar l’hidrogen que es vol conduir pel tub, es necessitaria quasi un 70% de les reserves d’aigua que ara mateix tenim a Sau. A Catalunya és compatible fabricar aquesta quantitat d’hidrogen a partir d’un element escàs com és l’aigua, periòdicament amb restriccions a causa de la sequera?

Aquest hidrogen verd s’ha de fabricar a partir d’energies renovables. Calen uns 550 KW-h d’energia per a fabricar 4,5 kg d’hidrogen. Per tant, la necessitat energètica per a produir tot el gas projectat, requeriria de l’ordre de 150.000 GW-h en un any.  La producció elèctrica a tot Catalunya l’any 2021 va ser d’uns 42.000 GW-h (de la que només un 20% és renovable, és a dir uns 8.000 GW-h). Vol dir que d’ara a 2030 caldria multiplicar quasi per vint l’energia verda que ara produïm. Pot el nostre país multiplicar per vint en sis anys la superfície ocupada avui dia per aerogeneradors i plaques fotovoltaiques, només per a fabricar l’hidrogen per exportar a Europa, més enllà de les necessitats pròpies  fer la transició energètica (davant el tancament de les nuclears y centrals de gas)?.

El Pla de la Generalitat per les renovables a Catalunya estableix que la producció   elèctrica l’any 2010 serà de 33.000 GW-h, insuficient per fer l’hidrogen verd. És a dir, si la nostra administració es creu això del tub, hauria  de suspendre immediatament  el document i elaborar-ne un de nou, que encaixés les noves necessitats . Que es pensa portar l’energia de fora de Catalunya? Caram, i allò de la “sobirania energètica”?

Són números tan senzills de fer que no crec que els promotors els desconeguin. Sembla de nou una puntada de peu i pilota endavant.  Potser hi ha qui espera miracles (fer hidrogen sense aigua ni consum elèctric) però la física i els principis de la termodinàmica són tossuts.  I si aplicant el seny us pregunteu per què construeixen un gasoducte que sembla inútil … jo aquí ja no us puc respondre.

(Visited 447 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari