Els ‘draps bruts’ passen factura a Ada Colau a sis mesos de les eleccions

L’oposició acusa l’alcaldessa de ‘regar’ amb generoses subvencions a dit unes 250 entitats ‘amigues’ que s’encarreguen de fer la gara-gara a l’alcaldessa dels comuns

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, afronta en el seu horitzó polític molts contratemps que podrien desgastar la seva imatge. Els diners públics, és a dir, la gestió econòmica de l’Ajuntament, pot convertir-se en el seu taló d’Aquil·les. A sis mesos de les eleccions, un degoteig d’informacions negatives sobre la seva persona pot acabar de minar la seva credibilitat i condemnar-la a l’ostracisme i a la marginalitat electoral. La política de subvencions, guiada per l’amiguisme, és una pedra que té a la sabata.

Partits com el PP o Valents van coincidir en els últims dies de novembre a demanar explicacions a l’alcaldessa per les seves actuacions. L’oposició, no obstant això, està dividida: en l’últim ple municipal, a Ada Colau li van treure les castanyes del foc els seus aliats del PSC, però també ERC i JxCat van evitar que donés explicacions sobre les fosques subvencions atorgades des del 2016. Un parell de setmanes abans, ERC va donar un altre cop de mà a l’alcaldessa i va evitar que s’encarregués una auditoria externa de les subvencions atorgades a dit des del 2015, tal com demanava el PP.

Els populars van reclamar, a finals de novembre, que l’alcaldessa comparegués públicament per “donar explicacions sobre la reobertura de la investigació pel cas de les subvencions a dit a les entitats afins”. Tant l’Audiència de Barcelona com la Fiscalia han demanat al jutjat d’instrucció número 21 de Barcelona que investigui a fons les subvencions municipals dels comuns a entitats amigues. Aquest jutjat havia despatxat el tema arxivant la querella el 26 de juny passat, sense haver fet diligències que poden ser importants.

Segons el PP, hi ha unes 250 entitats afins al govern municipal que viuen de subvencions públiques, algunes amb vinculacions directes amb la mateixa alcaldessa i amb els seus regidors. “Ja el 2020, el grup municipal del PP va denunciar que Colau va repartir 37 milions d’euros en subvencions a dit, una xifra que ha augmentat fins a 45 milions en aquest últim exercici”, explica la formació conservadora. De moment, el jutge ha citat ja l’interventor municipal com a testimoni, perquè detalli els seus informes alertant de possibles irregularitats.

Eva Parera, presidenta del grup municipal de Valents, ha lamentat que Colau “s’amagui i es quedi muda quan des de Valents li demanem en el ple municipal que suspengui aquelles subvencions a entitats i associacions afins que estan sent investigades judicialment des de fa temps per valor de 3,4 milions d’euros”. En l’últim ple, Valents va demanar la paralització d’aquestes subvencions “fins que la justícia dicti sentència sobre les suposades irregularitats de pagaments a entitats i associacions com ara Observatori DESC, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Iniciatives Events, Enginyeria sense Fronteres (ESF) i Aliança contra la Pobresa Energètica (APE)”.

Es disparen les subvencions

“Què li semblaria, senyora Colau, si jo fos alcaldessa i atorgués sense concurs públic 3 milions d’euros al meu despatx d’advocats en contractes menors? Què estarien demanant vostès? Segur que parlarien de corrupció i estarien demanant la meva dimissió. Vostès estan teixint una xarxa clientelar amb aquestes subvencions”, li va dir Parera a l’alcaldessa. Segons les xifres de Valents, Colau va incrementar un 166% les subvencions amigues des que ocupa el càrrec. La justícia investiga si això es correspon amb la realitat i si pot haver comès els delictes de malversació, prevaricació, frau, negociacions prohibides i tràfic d’influències.

Però, què passa a l’Ajuntament de Barcelona? En aquests moments, hi ha cinc regidors amb causes obertes: Janet Sanz, Eloi Badia, Lucía Martín i Marc Serra, al marge de l’alcaldessa. No obstant això, la querella que s’investiga al jutjat d’instrucció número 21 de Barcelona també es dirigeix contra la regidora Laura Pérez i els exregidors Gerardo Pisarello, Jaume Asens, Gal·la Pin i Laia Ortiz, a més de l’assessora Vanessa Valiño (parella de Pisarello).

No hi ha dubte que alguna cosa put al consistori de Barcelona. Els populars sospiten que hi ha altres entitats que han rebut abundants sumes de diners i que no estan sent investigades, com Diomcoop o Alencoop, que es van endur 212.000 i 356.000 euros respectivament. La primera és una cooperativa formada per exmanters que es dedica a serveis de logística, a la confecció i venda de roba en un taller propi i amb marques pròpies i a serveis de càtering. Per la seva banda, Alencoop és una cooperativa creada el 2015 per donar sortida a persones que es dedicaven a buscar ferralla al carrer. El 2020, l’Ajuntament li va retirar les ajudes i la cooperativa va passar a funcionar dins de l’òrbita de l’empresa d’inserció Andròmines.

Però és Valents qui ha posat el dit a la nafra: ha afegit una altra entitat a la llista dels “sospitosos habituals”, l’empresa Iniciatives Events, firma que encapçala un hòlding que està sent investigat pel jutjat d’instrucció número 1 i per l’Autoritat Catalana de la Competència ­(ACCO) per manipular contractes. Iniciatives Events va ser l’empresa que va organitzar tots els actes d’ERC, ­JxCat, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, els del president de la Generalitat… i els de Tsunami Democràtic.

Els propietaris d’Iniciatives Events, Toni Fusté i Roc Aguilera, van ser detinguts pel magistrat Joaquín Aguirre, titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, l’octubre del 2020, en el marc de l’operació Volhov. En la investigació policial, la Guàrdia Civil va detectar una conversa de Fusté amb un alt càrrec municipal en la qual parlaven dels mètodes per a eludir la llei i manipular contractes públics. Ni Colau ni ningú del consistori es va preocupar pel tema. És més: Iniciatives Events va començar a tenir més presència i protagonisme tant en els concursos com en les adjudicacions de contractes menors de l’Ajuntament de Barcelona.

A finals del mes de gener passat, l’Ajuntament va prorrogar un contracte amb aquesta companyia per gestionar l’oficina de producció i logística de les activitats nadalenques. Faltava gairebé un any, però el contracte es va decidir el gener. Li va costar a l’erari municipal més de 337.000 euros. Però és que el 29 de setembre passat, l’Ajuntament li va donar un contracte de més de 109.000 euros per dissenyar una programació d’activitats relacionades amb la campanya municipal de Nadal para al foment de la compra de proximitat. El Pare Noel ve carregat de regals per a aquesta empresa.

Janet Sanz no para

Al maig, Iniciatives Events va obtenir l’organització del Dia de l’Orgull ­LGTBI per gairebé 184.000 euros, a més d’un altre de 449.000 euros per organitzar tots els actes l’àrea d’Ecologia Urbana, que depèn de la tinent d’alcalde Janet Sanz. A la fi d’aquest mes de novembre, Sanz li va atorgar un altre contracte de més de 48.000 euros per al manteniment dels equips d’audiovisuals a les sales de reunions de la seva àrea.

Al setembre, l’Icub li havia concedit un contracte de 43.500 euros per muntar les estructures de les festes de la Mercè als Jardins de Pla i Armengol i un altre de 39.000 euros per a les estructures dels actes a celebrar a la plaça Sant Jaume amb motiu també de la Mercè. A l’octubre consten dos contractes més de l’Icub, un per gairebé 6.000 euros pel lloguer de material tècnic per a una biennal, i un altre per gairebé 17.000 euros per al “subministrament de material en esdeveniments culturals”. Es tracta, com es veu, d’una empresa habitual en les adjudicacions municipals, on és una firma molt apreciada en determinades àrees.

A més, en els extractes de l’Ajuntament consta que Iniciatives Events va aconseguir dos contractes de més de 12.000 euros i de gairebé 6.000 euros per a suport tècnic de jornades o el subministrament de material de streaming. També consten tres contractes, un de menys de 1.000 euros, per un servei de control tècnic d’una sala, i dos més de 17.908 i de 14.500 euros. Aquest últim va ser per a serveis tècnics i l’altre, per a l’organització dels actes del 30 aniversari dels Jocs Olímpics. Sorprenentment, també hi consta un altre contracte per 16.456 euros facturat a una entitat anomenada Iniciatives Barcelona Sports Consulting SL per la “producció 30 anys dels Jocs”. En realitat, és el mateix, ja que aquesta última companyia té els mateixos socis que Iniciatives Events. El que es desprèn d’aquests documents és que els empresaris Fusté i Aguilera van cobrar per partida doble i a través de diferents empreses, pels mateixos conceptes, o conceptes molt similars. Iniciatives Barcelona va obtenir el mes de juliol passat un altre contracte de 17.538 euros per al “muntatge i lloguer d’infraestructures i artístic”. O l’Ajuntament porta un desconcertant descontrol dels actes que organitza i els contractes que atorga, o aquí hi ha gat amagat.

Aquesta fosca gestió econòmica preocupa alguns dirigents dels comuns. Hi ha sospites fundades que algunes subvencions podrien haver-se evitat. No són conspiracions de l’extrema dreta, com la mateixa Colau va dir en el primer moment, ni és l’activitat de grans i demoníacs lobbies que volen fer-la fora del càrrec. Com més s’obstina Colau a ocultar la seva gestió o la del seu equip, més força prenen les sospites que el que es cou a les olles municipals dels comuns no és del tot net. Les eleccions municipals s’acosten i els nervis de l’alcaldessa estan cada cop més a flor de pell.

(Visited 557 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari