Encariment rècord dels aliments

La inflació es relaxa aquest mes de setembre i cau per sota del 10%

Mercat de Barcelona

Foto: Mercats de Barcelona

La inflació ha encadenat dos mesos consecutius a la baixa, després que la taxa interanual del setembre caigués fins al 8,9%, una dada que també trenca amb tres mesos consecutius per sobre del 10%, segons els valors definitius de l’Índex de Preus al Consum (IPC) publicats aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Les dades oficials, a banda de la moderació d’1,6 punts en la taxa interanual, reflecteixen aquest mes de setembre un encariment rècord dels aliments, amb un increment de la taxa de sis dècimes, fins al 14,4%, el valor més alt des que va començar la sèrie, el gener del 1994.

La fruita fresca, el pa, les carns d’au, de boví i de porcí, els productes lactis, les patates, llegums i hortalisses, el sucre, el peix, el cafè, el cacau, les infusions i els crustacis, entre altres aliments, han registrat increments de preus superiors al 10% el setembre.

Malgrat que un 55% dels productes inclosos el càlcul de l’índex s’han encarit, l’IPC s’ha moderat per la caiguda dels preus de l’electricitat i els carburants. De fet, la inflació subjacent, que no computa els aliments no elaborats ni els productes energètics, ha caigut dues dècimes el mes passat, fins al 6,2%, trencant una ratxa de 14 mesos seguits en ascens.

Els principals abaratiments corresponen al transport combinat de passatgrs (-38,7%), el metro (18,2%), el bus (-12,3%), els equips de telefonia mòbil (-8,2%) i els viatges en tren (-6,6%).

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.