El Centre Blockchain de Catalunya citava ‘Russia Today’ per destacar l’èxit del ruble digital

L’organisme finançat pel Departament que dirigia Jordi Puigneró tenia el país presidit per Putin i mitjans com l’ara prohibit per la CE com a referents en l’ús i informació sobre criptomonedes

Logotip del canal de televisió 'Russia Today' i el president rus, Vladimir Putin

Sis dies abans que el president rus, Vladimir Putin, ordenés la invasió d’Ucraïna, el Centre Blockchain de Catalunya (CBC) destacava al seu portal d’Internet un article de Russia Today, mitjà de comunicació al qual la Comissió Europea (CE) ha bloquejat l’accés. L’article, titulat “Rússia realitza amb èxit les primeres transaccions en el ruble digital després d’arrencar els assajos de la plataforma”, destacava que “el Banc Central de Rússia i diverses organitzacions financeres han començat les proves del ruble digital, una forma electrònica de la divisa nacional que posseeix algunes característiques de les criptomonedes amb l’excepció que és emesa i controlada per l’organisme regulador”.

El Centre Blockchain de Catalunya va ser creat a finals de l’any 2020 com un organisme dependent de la Cambra de Comerç de Barcelona, dirigida aleshores per Joan Canadell, que s’havia fet amb la seva presidència encapçalant una candidatura promoguda per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Quan Canadell va entrar en política directa per ser elegit diputat de Junts per Catalunya va ser substituït Mònica Roca. El CBC el financen el govern de la Generalitat i les empreses que s’hi subscriuen. El Departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, dirigit fins fa uns dies per Jordi Puigneró, ha aportat 491.000 euros al finançament del CBC des de la seva creació.

Rússia és un paradís pel rentat de diners mitjançant criptomonedes. El règim de Putin i especialment els rics oligarques russos han utilitzat els diners digitals i les cadenes de blocs per sortejar les sancions internacionals al funcionament del seu sistema bancari. La invasió d’Ucraïna ha enfortit el pes de l’ús de les criptomonedes a Rússia, tot i que també ha servit per finançar l’estat ucraïnès. A Moscou hi ha un complex urbanístic on es concentra el rentat de diners amb aquesta tecnologia digital, conegut com a Federation Tower. Putin és un ferm defensor de l’ús i potenciació de les criptomonedes.

El Centre Blockchain de Catalunya no només cita Russia Today sinó que ha tingut aquest país i els seus mitjans de comunicació com a referents en la informació i el suport a les criptomonedes. Quatre dies després de l’agressió russa, reproduïa un article de l’Observatorio Blockchain, firmat pel catedràtic de Sociologia Javier Callejo, del qual en destacava que la invasió “pot suposar la primera guerra en la qual les criptomonedes tenen un paper fonamental”.

Jordi Puigneró va impulsar des del govern de la Generalitat la implantació de les criptomonedes a Catalunya mesos abans que els emissaris russos que es van reunir, l’octubre del 2017, amb l’aleshores president Carles Puigdemont li demanessin que convertís Catalunya en un paradís pel diner digital a canvi de suport polític i militar a la independència. L’aposta de Puigneró pel CBC s’emmarca dins l’Estratègia Blockchain de Catalunya. Entre els informes realitzats en el marc d’aquesta Estratègia n’hi ha un sobre “tendències sobre la tecnologia Blockchain” que destaca la criptomoneda Ethereum. L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont promociona aquesta criptomoneda. A finals de l’any passat va anunciar que s’havia obert una cartera de valor amb Ethereum i des d’aleshores fa servir el seu acrònim al perfil que té a Twitter: krls.eth.

(Visited 204 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari