El Meteocat alerta de pluges d’intensitat molt forta aquesta nit i matinada

Es preveuen precipitacions importants que es concentraran a les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona

Un home es protegeix de la pluja amb un paraigua

El Servei Català de Meteorologia (Meteocat) avisa que s’espera pluges d’intensitat molt forta aquesta nit de divendres i pròxima matinada que es poden concentrar a les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona. En un comunicat de Protecció Civil, s’informa davant la possibilitat d’episodis locals i sobtats de pluges intenses, cal tenir més consciència del risc, conèixer molt bé els consells d’autoprotecció i actuar en conseqüència.

Des de Protecció Civil s’han recordat els principals consells en cas d’inundacions i tempestes amb llamps i pedra, insistint que alguns poden semblar molt evidents, però cal tenir-los ben presents com és el cas de no baixar als soterranis ni als garatges per treure els cotxes enmig d’una tempesta si hi comença a entrar aigua, o no travessar amb el vehicle zones inundables encara que sembli que hi ha poca aigua.

En aquest context, Protecció Civil afirma que es fa del tot necessari que la ciutadania sigui cada cop més corresponsable de la seva seguretat. Per fer front a aquesta nova situació, cal més conscienciació de la població respecte a la seva autoprotecció, tenint ben presents consells per evitar situacions de risc que es poden evitar.

Segons el Pla INUNCAT, un terç dels municipis catalans tenen risc d’inundació alt o molt alt i un 15% de les zones urbanitzades de Catalunya estan afectades per risc d’inundació d’acord al Pla de Gestió del Risc d’Inundacions de les conques internes de Catalunya.

Les comarques amb més risc de patir aquestes inundacions sobtades de tardor són totes les del litoral i gran part de les del prelitoral degut a la presència de rieres, barrancs i rius de poca capacitat. També tenen risc les comarques de muntanya pel desbordament dels torrents i les de la Plana Central on els rius, tot i ser de més longitud, tenen poca capacitat (poc ample) i poc pendent motiu pel qual desborden amb facilitat, com és el cas dels rius del marge esquerre del Segre.

Protecció Civil recorda que la tardor és estadísticament l’estació de l’any amb un major nombre d’episodis meteorològics que produeixen inundacions a Catalunya. Aquestes inundacions es poden produir per grans pertorbacions que donen lloc a pluja abundant i extensa, com per exemple les llevantades, o per aiguats locals i sovint estàtics que registren intensitats molt elevades de pluja en llocs reduïts.

A causa de la persistent calor d’aquest estiu, la temperatura del mar està actualment 2,5ºC per sobre la mitjana climàtica (s’ha arribat a trobar més de 4ºC per sobre d’aquesta mitjana a principis del mes d’agost). Tot i que aquest factor únic no és suficient per provocar pluges extremes i inundacions, sí que és un dels ingredients que afavoreix aquest tipus d’aiguats. Cal, però, que s’hi sumin altres factors meteorològics per tal que les condicions siguin les idònies. Una anomalia tèrmica similar s’ha registrat en anys anteriors, com ara el 2021.

(Visited 285 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari