‘Mongolia’ portarà la condemna pel cas Ortega Cano a la justícia internacional

El Tribunal Constitucional ha rebutjat el recurs d’empara presentat per la revista, que ha posat en marxa una recollida de diners per defensar el dret a la sàtira a Espanya

Imatge de la campanya de 'Mongolia' per recollir fons per dur als tribunals internacionals la sentència per un fotomotatge d'Ortega Cano

La revista Mongolia portarà als tribunals internacionals la condemna que la va obligar a pagar 40.000 euros al matador José Ortega Cano per la difusió d’un fotomontatge.  El Tribunal Suprem va donar la raó a Ortega Cano que acusava la revista d’“utilitzar la seva imatge amb fins publicitaris sense haver obtingut el seu consentiment previ” i de “centrar l’atenció de l’espectador en l’addicció del demandant a les begudes alcohòliques revivint així un episodi de la seva vida pel qual ja havia complert condemna i, en definitiva, atemptant contra la seva dignitat”.  Al fotomuntatge s’hi veia un marcià amb la cara d’Ortega Cano, al costat d’una nau extraterrestre que s’havia estrellat, que ensenyava un cartell on es llegia “¡antes riojanos que murcianos!.

Mongolia va pagar els 40.000 euros de la sanció gràcies a una recollida pública de diners i va presentar un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional. Aquest Tribunal, però, ha rebutjar admetre a tràmit el recurs i per això els responsables de la publicació han decidit portar el cas als tribunals internacionals. Ho han argumentat dient que es pretén “blindar un territori de joc per l’exercici de la sàtira a Espanya que sigui equiparable al de les principals democràcies occidentals”. En el comunicat en què Mongolia anuncia la seva decisió d’internacionalizar judicialment aquest cas, es considera que es tracta d’un precedent gravíssim, que suposa un retrocés enorme per l’ús de la sàtira i “una invitació a l’autocensura dels creadors”. “La llibertat d’expressió i sàtira estan en risc a Espanya”, conclou la nota de premsa.

La sanció i els costos de la defensa van comportar a Mongolia una despesa de prop de 70.000 euros que, segons els seus responsables, “va posar en joc l’existència mateixa del projecte” i que només va poder ser assumida gràcies a la recollida de diners amb un Verkami popular.

Ara, Mongòlia ha posat en marxa un altre Verkami per recaptar els 15.000 euros que necessita per cobrir els costos jurídics del recurs als tribunals internacionals i la realització d’un llibre sobre la llibertat d’informació i expressió dels humoristes a Espanya.

(Visited 177 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari