El projecte per a l’antiga fàbrica Mercedes al Bon Pastor supera la primera votació

La pressió veïnal ha obligat el govern municipal a cedir en edificabilitat i equipaments

  Recreació de la futura Mercedes

  Foto: Ajuntament de Barcelona

  Els grups polítics que formen el Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona han donat llum verda a l’aprovació inicial de la modificació del Pla General Metropolità (MPGM) en l’àmbit de l‘antiga fàbrica Mercedes Benz, al barri del Bon Pastor. Amb el vot favorable dels partits de govern (comuns i PSC) i d’ERC i l’abstenció de la resta de grups, el projecte de superilla que inclou habitatges i centres de formació i de treball, pactat inicialment entre el consistori i la propietat, la societat Conren Tramway, està més a prop de fer-se realitat.

  L’executiu municipal, però, no té garantida l’aprovació definitiva ja que, com han reiterat els grups de l’oposició, hi ha aspectes del projecte com la mobilitat i els equipaments que cal revisar. La pressió que han exercit organitzacions com l’Associació Veïnal Maquinista-Mercedes ha obligat el consistori i la propietat a modificar diversos aspectes del conveni inicial –reduir l’edificabilitat (15.000 m² menys en la Mercedes i supressió de 150 habitatges previstos), disminuir les alçades dels pisos, construir una escola bressol i ampliar el CAP del Bon Pastor- però tant l’oposició com els veïns reclamen més equipaments per poder fer front a les necessitats del futur veïnat.

  Pel que fa a la qüestió econòmica, després de les reiterades reclamacions dels grups polítics i les associacions veïnals perquè l’executiu els fes arribar la informació pertinent, el consistori ha fet públiques diverses dades i ha explicat que el benefici net del promotor no arribarà als 70 milions d’euros, i que la taxa interna de retorn (TIR) serà del 10%. No obstant això, el regidor i portaveu de Junts a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí Galbis, ha manifestat que el seu partit té “dubtes” sobre l’estudi econòmic i ha retret a la titular d’Urbanisme del consistori, Janet Sanz, haver actuat amb manca de transparència: “Fins que això no s’ha aprovat no hem tingut tota la documentació. No s’ha donat en cap moment d’aquest procés participatiu”, ha criticat.

  Dubtes dels veïns de la Mercedes

  L’Associació Veïnal Maquinista-Mercedes també ha criticat que el govern municipal no els hagi “facilitat mai” cap mena d’informació econòmica durant més d’un any de procés participatiu, i ha assenyalat que les alçades establertes continuen sense ajustar-se a les seves demandes. Els veïns reclamen que els nous edificis no siguin més alts que els ja existents, però en determinades zones de la nova Mercedes es preveuen edificacions que superen per dues i més plantes les actuals.

  Pel que fa als equipaments previstos, l’associació veïnal ha valorat positivament que s’hagi acceptat part de la seva proposta d’equipaments comunitaris, però ha manifestat dubtes respecte als mateixos ja que el consistori no ha detallat “qui els portarà, ni com, ni quan” i, a més, considera que en calen d’altres com un centre social polivalent. En relació amb l’estudi de mobilitat, l’organització ha manifestat la seva total discrepància pel que fa a les dades exposades pel govern municipal i afirma que “els números donats no es corresponen amb la realitat”, una valoració que també comparteix Junts.

  Facebook
  Twitter
  WhatsApp

  avui destaquem

  Deixa un comentari

  NOTES ESPECIALS

  Notícies més llegides