Tres “bombes atòmiques” apunten a Andorra i estan a punt d’esclatar

La investigació de l'Audiència Nacional sobre l'empresa andorrana Orfund, que es va lucrar amb el tràfic de "diamants de sang"; el nomenament d'un bisbe auxiliar d'Urgell i futur copríncep d'Andorra, i la comissió d'investigació sobre la trama andorrana de l'Operació Catalunya

Toni Martí amb Xavier Espot

El futur immediat d’Andorra passa per Madrid. A la capital d’Espanya hi ha, actualment, tres “dossiers” molt calents que impacten decisivament sobre l’esdevenidor del Principat i que avança LA VALIRA.

D’un cantó, la investigació de l’Audiència Nacional sobre l’empresa andorrana Orfund, que es va lucrar, a finals del segle passat, amb el tràfic de “diamants de sang” procedents de Sierra Leone i Libèria. En aquest sumari s’aborda un delicte de crims de lesa humanitat, que no tenen prescripció i que poden comportar dures condemnes de presó pels inculpats.

JORDI CINCA, EN EL RADAR

En principi, en aquest sumari només hi està involucrat l’empresari hispano-andorrà Manuel Terrén, però, després de les primeres declaracions dels testimonis, l’exministre de Finances, Jordi Cinca –actual president del Fons de Reserva de Jubilació de la CASS- i l’empresari i exministre Càndid Naudi, entre d’altres, estan en el radar del magistrat Alejandro Abascal. L’última novetat d’aquest explosiu sumari va ser la declaració, abans de vacances, d’Aiah Ngekia, un ciutadà de Sierra Leone que va treballar en cruels condicions d’esclavatge en una d’aquestes mines de diamants.

EL COPRÍNCEP EPISCOPAL, DE SORTIDA

El segon “dossier” que crema està als despatxos de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i del nunci del Vaticà a Espanya, Bernardito Cleopas Auza: es tracta del nomenament d’un bisbe auxiliar d’Urgell i futur copríncep d’Andorra, que serà l’encarregat de preparar el relleu de l’arquebisbe Joan-Enric Vives.

A l’actual titular d’aquests càrrecs li queden dos anys per a la seva jubilació, quan en compleixi 75. Atesa la complexitat de les seves funcions i l’allunyament de Joan-Enric Vives del papa Francesc i del president de la CEE, el cardenal Juan José Omella, es rumoreja que la designació des del Vaticà d’un nou bisbe auxiliar d’Urgell està a punt de produir-se.

Des d’aquest moment, la figura de Joan-Enric Vives quedarà forçosament eclipsada. A més, l’actual copríncep episcopal ha estat assenyalat per l’encobriment de dos escabrosos casos de pederàstia i abusos sexuals, durant la seva etapa al Seminari conciliar de Barcelona i com a bisbe auxiliar d’aquella arxidiòcesi.

COMISSIÓ D’INVESTIGACIÓ

El tercer “dossier” amb càrrega atòmica es va obrir ahir, dijous 15, al Congrés dels Diputats espanyol. Es tracta de l’aprovació de la comissió d’investigació que ha d’abordar l’escàndol de la “policia patriòtica” muntada per l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz (PP), que va jugar un paper determinant en l’operació de confiscació i liquidació de la Banca Privada d’Andorra (BPA) i el Banco Madrid.

Aquesta comissió d’investigació ve motivada per la difusió, en les últimes setmanes, de nous enregistraments de converses de l’excomissari José Manuel Villarejo, on es posa de manifest que la “policia patriòtica” va actuar de manera il·legal a Andorra, amb la presumpta complicitat de l’aleshores cap de Govern del Principat, Toni Martí (foto) i d’altes autoritats andorranes, com el fiscal general, Alfons Alberca; el cap de la UIFAnd, Carles Fiñana, i l’exdirectora de l’INAF, Maria Cosan.

IMPACTE EN EL JUDICI DEL CAS BPA

Ara, la comissió d’investigació, un cop constituïda, ha d’elaborar i consensuar la llista de persones que seran citades a declarar durant les sessions de treball, que es perllongaran durant tres mesos, com a mínim. Entre molts d’altres, de segur que hi seran convocats l’expresident Mariano Rajoy, els exministres Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro, la senadora Alicia Sánchez-Camacho (expresidenta del PP de Catalunya), els membres de la “policia patriòtica” José Manuel Villarejo, Marcelino Martín Blas, Celestino Barroso… i Higini Cierco, exaccionista de la BPA i Banco Madrid. Les sessions de treball de la comissió, que comptaran amb un potent ressò mediàtic, tindran un doble impacte:

Són un míssil a la línia de flotació del nou president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ja que els testimonis serviran per posar de manifest les pràctiques corruptes i mafioses que va emparar l’expresident Mariano Rajoy en la “guerra bruta” que va llençar contra l’independentisme català. Pedro Sánchez, en hores baixes pels estralls de la crisi econòmica i la condemna per l’escàndol dels EROS d’Andalusia, té en aquesta comissió d’investigació una taula de salvació per poder contraatacar i posar contra les cordes el seu contrincant polític.

Incideix directament en el judici que se celebra, des de fa dos anys, al Tribunal de Corts d’Andorra contra 24 exdirectius i exempleats de la BPA. Les revelacions que facin alguns dels testimonis que compareixeran a la comissió parlamentària d’investigació posaran en qüestió i faran trontollar la línia argumental del fiscal general, Alfons Alberca, i de l’advocat Manel Pujadas, que exerceix l’acusació en nom del Govern de Xavier Espot.

Andorra estarà de “moda” a Espanya en els pròxims dies, setmanes i mesos, i no precisament a fi de bé. Han passat més de set anys des de la traumàtica confiscació de la BPA i arriba el moment de la veritat.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.