La Generalitat rebaixarà les exigències als ramaders sobre la gestió de purins

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural permetrà que les dejeccions es gestionin més a prop de zones poblades i punts d'extracció d'aigua d'aigua

Teresa Jordà

El govern de la Generalitat preveu permetre que els ramaders puguin gestionar els purins -bàsicament, les dejeccions dels animals- més a prop de les àrees poblades i dels punts d’extracció d’aigua, segons el contingut d’una modificació del decret de dejeccions ramaderes que revela eldiario.es.

Així mateix, s’hi contempla una reducció de la distància de seguretat en els vessaments de purins com a adob en camp propers a zones poblades i punts de captació d’aigua: aquesta distància, que ara és de 100 a 300 metres, es rebaixa fins als 75 metres.

Aquesta informació, que preveu l’aprovació de la rebaixa de les exigències als ramaders després de l’estiu, també especifica que les plantes de purins, que fins ara havien de situar-se a almenys 750 metres de nuclis poblats, cases aïllades i centres de treball, es puguin instal·lar a només 400 metres, o bé a 500 metres de nuclis poblats, a 400 metres d’habitatges aïllats i a 300 de centres de treball. Pel que fa a les dejeccions no porcines, afegeix el mateix digital, la distància mínima prevista és de 250 metres.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, que encapçala la consellera Teresa Jordà (ERC), defensa com “un pas endavant” la mesura, i concep les dejeccions com un fertilitzant, no com un residu, que considera que s’ha d’aprofitar més evitant “distància de seguretat molt garantistes, molt prudents”, recull també eldiario.es.

Pel que fa a un eventual impacte en les 12 zones catalogades com a “vulnerables” d’aigua subterrània, per l’acció dels nitrats, aquesta conselleria assegura que la modificació de la normativa “no afectarà negativament”.

(Visited 120 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari