La Generalitat va vulnerar un dret fonamental en expulsar el director d’’e-notícies’ de les rodes de premsa

El TSJC conclou que el secretari de Mitjans de Comunicació, Oriol Duran, va actuar sense empara legal quan va retirar l’acreditació a Xavier Rius

Oriol Duran
Oriol Duran

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó al director del diari digital e-notícies, Xavier Rius, en el cas de la seva expulsió de les rodes de premsa setmanals del govern de la Generalitat, el qual ha estat condemnat per la via contenciosa administrativa a tornar definitivament l’acreditació de premsa a Rius i a pagar costes per un import màxim de 2.000 euros.

La sentència conclou que el govern català va vulnerar el dret fonamental a rebre informació veraç, reconegut per la Constitució, quan va retirar l’acreditació a Rius el passat mes d’octubre. El desembre, però,  li va haver de tornar perquè que el TSJC va admetre una mesura cautelar en aquest sentit sol·licitada pel director d’e-notícies.

La resolució coneguda aquest dimarts, avançada pel mateix diari digital, assenyala el secretari de Mitjans de Comunicació, Oriol Duran, per haver retirat l’acreditació a Rius sense “empara legal” i sense “seguir cap procediment”. De fet, destaca que la decisió de Duran “desborda els aspectes organitzatius” del seu càrrec i que es va adoptar “sense donar audiència” a Rius, de manera que no troba justificat que s’executés la retirada.

Quan el TSJC va obligar la Generalitat a tornar l’acreditació a Rius, ja va considerar, sense entrar en el fons de la qüestió, que Duran s’havia excedit en les seves competències quan va dictar una comunicació “amb un contingut resolutori” contra la presència de Rius a les rodes de premsa.

La retirada de l’acreditació es va decidir després que Rius preguntés a la portaveu del govern, Patrícia Plaja, sobre les polèmiques referències a fel·lacions en gags del programa Bricoheroes (TV3): “Vostè s’imagina que jo li digués ara que el que m’agradaria seria que me la xupés?”.

Duran va comunicar a Rius la retirada, acusant-lo de denigrar la portaveu Plaja, la qual, al seu torn, va atribuir al periodista discursos racistes i masclistes quan va justificar públicament la decisió.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.