La Generalitat va vulnerar un dret fonamental en expulsar el director d’’e-notícies’ de les rodes de premsa

El TSJC conclou que el secretari de Mitjans de Comunicació, Oriol Duran, va actuar sense empara legal quan va retirar l’acreditació a Xavier Rius

Oriol Duran
Oriol Duran

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó al director del diari digital e-notícies, Xavier Rius, en el cas de la seva expulsió de les rodes de premsa setmanals del govern de la Generalitat, el qual ha estat condemnat per la via contenciosa administrativa a tornar definitivament l’acreditació de premsa a Rius i a pagar costes per un import màxim de 2.000 euros.

La sentència conclou que el govern català va vulnerar el dret fonamental a rebre informació veraç, reconegut per la Constitució, quan va retirar l’acreditació a Rius el passat mes d’octubre. El desembre, però,  li va haver de tornar perquè que el TSJC va admetre una mesura cautelar en aquest sentit sol·licitada pel director d’e-notícies.

La resolució coneguda aquest dimarts, avançada pel mateix diari digital, assenyala el secretari de Mitjans de Comunicació, Oriol Duran, per haver retirat l’acreditació a Rius sense “empara legal” i sense “seguir cap procediment”. De fet, destaca que la decisió de Duran “desborda els aspectes organitzatius” del seu càrrec i que es va adoptar “sense donar audiència” a Rius, de manera que no troba justificat que s’executés la retirada.

Quan el TSJC va obligar la Generalitat a tornar l’acreditació a Rius, ja va considerar, sense entrar en el fons de la qüestió, que Duran s’havia excedit en les seves competències quan va dictar una comunicació “amb un contingut resolutori” contra la presència de Rius a les rodes de premsa.

La retirada de l’acreditació es va decidir després que Rius preguntés a la portaveu del govern, Patrícia Plaja, sobre les polèmiques referències a fel·lacions en gags del programa Bricoheroes (TV3): “Vostè s’imagina que jo li digués ara que el que m’agradaria seria que me la xupés?”.

Duran va comunicar a Rius la retirada, acusant-lo de denigrar la portaveu Plaja, la qual, al seu torn, va atribuir al periodista discursos racistes i masclistes quan va justificar públicament la decisió.

(Visited 262 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari