Denuncien col·lapse en la cita per fer el DNI i el passaport

UGT, CSIF i CCOO adverteixen de les "erràtiques i desencertades decisions dels gestors policials"

Fragment d'un document nacional d'identitat espanyol
Fragment d'un document nacional d'identitat espanyol

Els sindicats UGT, CSIF i CCOO adverteixen que les oficines de documentació d’espanyols tornen a estar a punt del col·lapse “a causa de la incapacitat de la Direcció General de la Policia (DGP) per a assumir, des de la seva organització, l’augment de la demanda ciutadana que tradicionalment es produeix durant el període estival”.

Els sindicats exigeixen que es cobreixin els gairebé 2.500 llocs vacants de personal no policial, que es millorin les seves condicions laborals i se’ls doti dels mitjans tècnics adequats, de manera que es pugui prestar el servei públic amb la qualitat que mereix la ciutadania. Els representants dels treballadors afirmen que “la resta no són més que irresponsabilitats derivades de l’abandó que sofreixen aquestes dependències i de les erràtiques decisions preses pels comandaments policials en matèria de gestió”.

Les organitzacions sindicals denuncien que, després de dos anys d’haver patit la crisi sanitària produïda per la covid-19 en els quals “s’ha empobrit la qualitat del servei públic i les condicions de treball dels empleats públics, els responsables de l’organisme han continuat amb una nefasta política de racionalització i gestió en matèria de recursos humans que aboquen al col·lapse de les oficines de documentació d’espanyols”.

Els sindicats denuncien que “tot això s’està traduint en una progressiva pèrdua de personal que ja suposa que l’organisme compti amb gairebé un 50% de llocs vacants de personal no policial, plantilla a la qual s’encomanen les tasques administratives i d’expedició dins de la DGP“.

Segons els sindicats, “estem davant un escenari descoratjador per a la ciutadania, en l’època de major demanda de l’any i amb una part de les gairebé 300 oficines d’expedició de documentació al límit d’arribar a la situació tècnica de saturació en el sistema de cites prèvies. Una situació que s’agreuja a la província de Barcelona, amb més de 25 Comissaries en les quals és impossible aconseguir cita fins a la segona quinzena d’agost, a més de comptar amb algunes unitats –com Castelldefels- que ja estan directament col·lapsades”.

Pels sindicats, la decisió de la Direcció General de la Policia de cobrir els llocs d’expedició vacants amb agents del Cos Nacional de Policia, als qui per a exercir aquesta labor se’ls lleva de tasques de seguretat ciutadana, no sembla que estiguin donant els resultats esperats pels gestors de l’organisme. I denuncien que “a aquest reforç amb personal policial de carrera, s’ha unit el pas de les noves promocions de policies en pràctiques que han estat prestant servei de manera rotatòria per aquestes oficines sense que, d’una banda, completin la seva necessària formació policial, ni per un altre sigui una mesura que hagi contribuït a agilitar el servei en aquests centres de treball, a la llum dels resultats”.

Aquesta situació es reprodueix en determinats territoris, com Madrid, Navarra, Comunitat Valenciana, i les províncies de Sevilla i Màlaga, on la majoria dels equips d’expedició tenen les cites a dos mesos vista (data límit de la cita prèvia), només podent ser agafades les del dia en què s’obre, amb un rastre de col·lapse en el servei que comença a estendre’s a les zones habituals de vacances en la costa o l’interior de tot el territori nacional.

Un altre nombre significatiu de províncies tenen la cita prèvia entre 40 i 50 dies, mentre que, excepte contades províncies, la cita de les quals està a pocs dies vista, per a la resta cal esperar una mitjana de trenta dies. Situació que s’estima que empitjorarà quan comenci el període vacacional en l’educació primària i secundària.

(Visited 64 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari