Per què la victòria de l’esquerra a Colòmbia seria històrica?

El candidat socialdemòcrata Gustavo Petro és el preferit per convertir-se en president del país sud-americà amb el 40% de la intenció de vot, segons les enquestes

Gustavo Petro, candidat a la presidència de Colombia de la coalició Pacto Histórico
Gustavo Petro, candidat a la presidència de Colombia de la coalició Pacto Histórico.

Avui, diumenge 29 de maig, l’esquerra podria fer-se amb la presidència a Colòmbia per primera vegada. El socialdemòcrata Gustavo Petro, candidat de la coalició Pacto Histórico, podria convertir-se en president a la primera volta de les eleccions del país sud-americà.

Des del 1958, conservadors i liberals s’han anat alternant el poder polític a un bipartidisme que està en crisi. La confiança en els partits tradicionals i en els seus líders, sobretot en l’uribisme, s’ha degradat després de les protestes del 2019.

40% d’intenció de vot

Aquesta ruptura entre la classe política tradicional i la societat ha obert les portes a l’esquerra i a nous líders polítics. Gustavo Petro és el preferit de les enquestes a la primera volta dels comicis amb el 40% en intenció de vot, encara que podria haver de participar a la segona volta del 19 de juny. El candidat de la dreta, Federico “Fico” Gutiérrez, de la coalició Equipo por Colombia, és el seu principal rival amb el 25%. El populista de dreta, Rodolfo Hernández, es troba al tercer lloc als sondejos amb el 12%.

El creixement en intenció de vot de Petro ha estat possible gràcies al desarmament de les FARC després de la signatura dels Acords de Pau, que han permès a l’esquerra ser un actor reconegut. Es deu també a la demanda social oberta pel cicle de protestes del 2019. “L’esquerra estava completament ressagada perquè hi havia una associació molt fàcil entre “Ets d’esquerra, llavors ets guerriller”. La desmobilització de les FARC va convertir a Colòmbia en un país més semblant a la resta d’Amèrica Llatina”, ha assegurat a eldiario.es la periodista Juanita León, directora del mitjà de comunicació La Silla Vacía.

(Visited 54 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari