Maternitat, conciliació i salut mental

En aquests últims mesos he estat llegint a Marian Rojas Estapé, una psiquiatra especialitzada en la gestió de les emocions, i una de les coses que més m’ha cridat l’atenció ha estat el fet de recalcar la importància de rebre afecte des del naixement, ja que de no fer-lo el bebè podria patir una espècie de desnutrició fins a arribar a morir, sense comptar que a més podrien desenvolupar desajustaments emocionals i problemes de salut mental. Per desgràcia s’ha arribat a realitzar experiments amb nounats que han corroborat la importància que un bebè rebi constants atencions d’afecte, que van més enllà de cobrir les necessitats bàsiques.

¿I quin és el problema? Doncs que per a dedicar molta atenció a una persona, i ja no parlem d’atenció de qualitat, es requereix temps, alguna cosa que en les primeres setmanes de vida d’un bebè és possible en part gràcies als permisos de maternitat i paternitat, que duren 16 setmanes cadascun Però després que ocorre? Doncs que els pares hauran de fer encaix de boixets per a conciliar vida professional amb les tasques de cura cap als nens, sense comptar amb el temps que han dedicat a les tasques domèstiques i d’autocura. Si a això li afegeixes que a Espanya ha existit, i probablement continua existint, una tendència al fet que les dones treballin en contractes de jornada completa per a obtenir salaris majors, encara dificulta més aquesta conciliació, atès que podria cabre el risc de trobar-se al fill o filla dormint en arribar a casa. Això demostra la inviabilitat del nostre sistema econòmic amb la vida reproductiva, ja que ens arrossega a anar a correcuita sense parar a detenir-nos un moment a fer tasques de compte amb la dedicació que es requereix.

Moltes vegades s’ha tret a la taula el tema de reduir les jornades laborals a 35 hores o millorar el sistema de transport per a escurçar el camí de la residència al lloc de treball, i viceversa, però això potser són pegats per a solucionar un problema de fons. I és que resulta difícil que una persona que ha estat moltes hores al dia treballant tingui molta energia per a passar temps de qualitat amb el seu fill o filla en tornar a casa, amb la conseqüència que probablement aquest no rep tot aquest afecte que li possibiliti ser un adult funcional sense problemes emocionals o mentals.

Cal recordar que estem davant un panorama en el qual la primera causa de mort en els joves és el suïcidi i han augmentat els problemes de salut mental arran del confinament a causa de la pandèmia. Quan el món va parar i nosaltres parem amb ell ens vam dir que això ens faria canviar i que ens convertiríem en millors persones. Que ens havíem adonat que era necessari posar la vida en el centre. Ara és moment de demostrar que les nostres paraules no quedin en lletra morta i puguem canviar de dinàmica realitzant polítiques que permetin conciliar la vida personal amb la professional.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.